svideće vam se
OVA VOĆNA TORTA JE NAJVEĆI HIT PROLEĆA: Osvežiće vas u SEKUNDI, recept OBARA SA NOGU
Puna je voća i fila koji se topi u ustima
Jedna torta će vas oduševiti kada vidite koliko je kremasta i ukusna.
Puna je voća i fila koji se topi u ustima.
Recept ćete često ponavljati.
Sastojci
Za testo:
9 belanaca
300 g kristal šećera
3 kašike oštrog brašna
300 g mlevenih oraha
malo praška za pecivo
Za kremu:
9 žumanaca
200 g kristal šećera
5 kesica vanilin šećera
2 kesice praška za puding sa ukusom vanile
3 prepune kašike oštrog brašna
1 l mleka
250 g maslaca ili margarina
3 prepune kašike umućene toping baze
ili slatke pavlake
Voće:
1 kutija (300 g) Mix crveno voće
1 konzerva (580 ml) ananasa
250 g banana
Za premaz:
250 ml toping baze ili slatke pavlake
Za ukrašavanje:
malo mlevenih oraha
malo rendane čokolade
6 nevena sa stabiljkom i listovima
1 belance
malo kristal šećera
malo šećera u prahu
Priprema
Priprema testa: Mikserom umutite 3 belanca sa malo soli u čvrst sneg, dodajte 100 g šećera i dobro umutite mikserom. 100 g mlevenih oraha pomešajte sa prosejanim brašnom – 100 g i sa malo praška za pecivo. Mešavinu oraha, brašna i praška za pecivo dodajte umućenim belancima i varjačom lagano izmešajte. Ukupno vreme za mućenje testa oko 10-15 minuta.
Okrugao kalup za torte prečnika 27 cm. namažite margarinom, stavite papir za pečenje kojeg isto namažite margarinom. Umućeno testo stavite na papir na dnu kalupa i razmažite po celoj površini ravnomerno. Zatvorite okvirom za kalup. Stavite peći u zagrejanu rernu na 190 stepeni i pecite 15 minuta. Pečeno testo još toplo izvucite na tacnu posipanu prezlima ( ne okretati) i lagano izvucite papir za pečenje. Isti postupak ponovite sa još 2 kore testa. Ispečene kore testa povremeno malo pomaknuti sa mesta na kojem su odložene da se ne bi zalepile za tacnu.
Priprema voća: Anans izvaditi iz konzerve i staviti na cedilo da se dobro ocedi. Oceđeni ananas naseckati na tanke listiće. Mix crveno voće staviti da se odledi i dobro ocedi. Ako su jagode veće malo ih usitniti. Banane iseći na listiće i preliti ih sa sokom od limuna da ne potamne. Priprema kreme: Mikserom penasto umutiti žumanca sa šećerom i vanilin šećerom. Prašak za puding pomešti sa brašnom i dodati umućenim žumancima, Polako mikserom umutiti uz dodavanje 1 dl mleka i dobro umutiti. Ostalo mleko – 9 dl, staviti u posudu da prokuva. Prokuvano mleko dodati umućenim žumancima, promešati i vratiti u posudu u kojoj se mleko kuvalo. Kuvati na srednjoj temperaturi uz stalno mešanje varjačom oko 5 minuta, odnosno dok ne počne bacati mehuriće.
Posudu sa kuvanom kremom odmah poklopiti da se ne bi stvorila korica i ostaviti da se dobro ohladi. Ohlađenoj kremi dodati razmućen maslac ili margarin i dobro mikserom umutiti da postane glatka jednolična glatka masa. Dodati 3 kašike umućene toping baze i lagano varjačom izmešati. Gotovu kremu podeliti na 3 dela. Prvu koru testa poprskati sa sokom od ananasa. Drugu koru poprskati sa sokom od Mix-crveno voće. Treću koru poprskati sa sokom od limuna (ostao od banana). Slaganje torte: Kora poprskana sokom od ananasa - krema – seckani ananas – krema.
Kora poprskana sokom od Mix-crveno voće – krema – crveno voće – krema.
Kora poprskana sokom od limuna – krema – banande – krema.
Ostatakom kreme premažite celu tortu izvana. Preko kreme premažite umućenu toping bazu ili šlag. Po šlagu posuti mešavinu rendane čokolade i oraha. Ukrasiti sa ušećerenim nevenima.
Ušećereni neveni: Belance u dubokom tanjiru malo viljuškom izlupati. Neven sa stabiljkom i listovima jedan po jedan dobro umočiti u belance pa staviti na kristal šećer pa na papir, povremeno posipati sa prah šećerom i micati ih sa mesta na kojem su odloženi da ne bude vlažno i sušiti na zraku. Kada je jedna strana osušena okrenuti da se suši druga strana. Postupak sušenja traje oko 6 sati.
Bonus video:
(Espreso/Recepti.com)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!