OVU STARINSKU TORTU SU DOMAĆICE REDOVNO PRAVILE ZA SVAKU PRILIKU: Recept je skroz PAO U ZABORAV, niko ga se NE SEĆA
Torta na tacni, Foto: Printscreen/Youtube/elladelicieux

preukusno

OVU STARINSKU TORTU SU DOMAĆICE REDOVNO PRAVILE ZA SVAKU PRILIKU: Recept je skroz PAO U ZABORAV, niko ga se NE SEĆA

Topi se u ustima koliko je ukusna

Objavljeno:

Ova kremasta tora će se dopasti svakoj domaćici.

Topi se u ustima koliko je ukusna.

Ukućani će tražiti da je spremate često.

Torta, Torta puslica
foto: Printscreen/Youtube/elladelicieux

Sastojci

Kora:

12 belanaca

600 g šećera

2 kašike sirća (belog, alkoholnog)

2 prstohvata soli

Fil:

12 žumanaca

12 kašika šećera

2 kesice vanilinog šećera

1 / 4 Foto: Printscreen/Youtube/elladelicieux

11 kašika brašna

1 l mleka

250 g maslaca ili margarina

100 g crne čokolade za kuvanje

100 g pečenih, mlevenih, lešnika

100 g bele čokolade za kuvanje

2 kašičice nes kafe

1 kašika ruma

... i još:

300 g šlag pene

gazirana voda

Priprema

Kora: Od navedenih sastojaka za koru peku se dve kore. U dublju posudu staviti 6 belanaca. Dodati prstohvat soli i čvrsto ih umutiti, uz postepeno dodavanje 300 g šećera. Kada šne bude, dobro, umućen dodati 1 kašiku belog sirća i mutiti još 10-ak sekundi.

Pleh, vel. 36x26cm obložiti pek papirom, sipati umućena belanca i kašikom ih, ravnomerno, rasporediti. Staviti da se, kora, peče (više da se suši), u prethodno zagrejanu rernu, na 140 stepeni - 1 sat. Na isti način ispeći i drugu koru.

Torta, Torta puslica
foto: Printscreen/Youtube/elladelicieux

Krem: U dublju posudu staviti 12 žumanaca, dodati 12 kašika šećera, 2 kesice vanilinog šećera i, penasto, umutiti. Dodati 11 kašika brašna, sjediniti, pa razrediti sa 300 ml mleka (od 1l). Ostatak mleka (700g) staviti da provri. Provrelo mleko, polako, sipatu u smesu sa žumancima, uz neprestano mućenje. Zatim smesu vratiti na šporet i, uz neprestano mešanje, skuvati fil. Fil pokriti providnom folijom i ostaviti da se ohladi.

Maslac (ili margarin) umutiti penasto i dodati u, ohlađeni, fil. Mikserom dobro sjediniti. Fil podeliti na dva, jednaka, dela.

U prvu polovinu fila dodati 100 g crne čokolade za kuvanje, rastopljene na pari i ohlađene, kao i 100 g pečenih, mlevenih, lešnika. Dobro sjediniti.

Torta, Torta puslica
foto: Printscreen/Youtube/elladelicieux

U drugu polovinu fila dodati 100 g bele čokolade za kuvanje, rastopljene na pari i ohlađene. Nes kafu rastvoriti sa rumom, pa je dodati u fil. Dobro sjediniti sastojke.

Staviti prvu koru na plato za torte i premazati je prvim filom, sa crnom čokoladom. Preklopiti drugom korom, pa nju premazati filom sa belom čokoladom i nes kafom.

Celu tortu premazati sa 300 g, dobro, umućene šlag pene, sa gaziranom vodom Tortu ostaviti u frižider, najmanje tri sata, pa je poslužiti.

(Espreso/Recepti.com)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.