RECEPT
DOBOŠ TORTA JE JEDNA OD NAJPOZNATIJIH U SRBIJI I SVI JE OBOŽAVAJU: Niko ne ODOLJEVA ukusu ovog KREMASTOG FILA
Umutiti jaja sa šećerom, pa kuvati na pari 10-15 minuta kada provri
Za ovu čokoladnu tortu sa karamel glazurom vam je potrebno malo strpljenja i truda, ali na kraju se isplati. Kore se prave lako, a kako se ne bi lepile za pek papir u smesu dodajte ulje i jogurt.
Ispecite kore, a one koje su gotove prekrijte krpom. Dok se kore peku, pripremite čokoladni krem, ali ga nemojte držati u frižideru jer će se stegnuti i nećete moći lepo da ga razmažete. Maslac dodajte malo pre premazivanja kora.
Sastojci:
Kore:
9 jaja
9 kašika šećera
9 kašika brašna, ne prepunih
1 kesica vanilin šećera
Fil:
6 jaja
200 g šećera
200 g čokolade
200 g margarina ili putera
2 kesice vanilin šećera
Glazura:
200 g šećera
Priprema:
Kore: Umutiti belanca, pa dodati običan šećer i vanilin. Mutiti dok se šećer ne istopi. Nakon toga dodavati žumanca, jedno po jedno. Kada se smesa dobro umuti, dodati brašno i lagano izmešati. Od ove količine ispeci 8-9 kora na prevrnutom plehu. Kore bi trebalo da budu okrugle, ali jednostavnije je i brže peći u većem plehu, pa seći ih na pola ili na tri dela.
Fil: Umutiti jaja sa šećerom, pa kuvati na pari 10-15 minuta kada provri. Nakon toga dodati čokoladu i kuvati dok se čokolada ne istopi. Dodati vanilin šećer. Kada se fil malo prohladi, dodavati po malo putera ili margarina i mešati dok se ne istopi.
Kada se stavlja margarin, fil ne treba da bude skroz hladana, priblizno oko 40 stepeni. Fil ne treba mutiti mikserom da ne ni posvetleo. Mešati varjačom dok se sastojci ne sjedine.
Kore filovati kada se fil ohladi i stegne. Glazuru napraviti uobičajeno. Upržiti šećer na laganoj vatri, ali voditi računa da šećer ne pregori. Preliti preko torte. Dok je još vruća glazura, zaseći vrelim nožem. Ukrasiti po želji.
Majke i snajke:
(Espreso/Recepti.com)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!