![NIJEDNO SLAVLJE U STAROJ JUGI NIJE MOGLO DA PROĐE BEZ OVE TORTE: Skroz je ZABORAVLJENA, a sada SVI TRAŽE RECEPT](/data/images/2022/03/21/13/1134147_screenshot-18_ls.jpg)
recept
NIJEDNO SLAVLJE U STAROJ JUGI NIJE MOGLO DA PROĐE BEZ OVE TORTE: Skroz je ZABORAVLJENA, a sada SVI TRAŽE RECEPT
Vasina torta je jedna od najpoznatijih srpskih poslastica, a lako je napravite i kod kuće
Veruje se da recept za Vasinu tortu potiče iz 1908. godine i da ga je u Paraćinu napravila tašta Vase Čokrljana, koji je učinio sve što je u njegovoj moći da spase život svoje žene i njihovog nerođenog deteta.
Ovo je jedna od najpoznatijih srpskih poslastica, a pravi se tako što se kora nafiluje kremastim filom sa orasima, a onda i karamelizovanim šneom od belanaca. Priprema nije nimalo komplikovana, a ako ispratite sve korake uspeće vam iz prvog pokušaja.
![Vasina torta](/data/images/2022/03/21/13/1134149_screenshot-19_ff.jpg?ver=1682420073)
Sastojci:
Za koru:
6 jaja
6 kašika šećera
6 kašika mlevenih oraha
2 kašika brašna
Za fil:
300 g mlevenih oraha
50 ml vrelog mleka
150 g prah šećera
![Vasina torta](/data/images/2022/03/21/13/1134143_screenshot-16_ff.jpg?ver=1682420089)
1 pomorandža
5 štangli čokolade
200 g putera
4 žumanca
4 kašike šećera
Za šne:
15 kašika šećera
1 šolja vode
4 belanceta
Priprema:
Odvojite žumanca i belanca. Umutite belanca, pa postepeno dodajte šećer i nastavite da mutite dok ne dobijete čvrst šne. Zatim u smesu postepeno dodajte žumanca i sjedinite mikserom.
U dobijenu smesu lagano umešajte prosejano brašno i orahe, pa sve lepo promešajte. Obložite kalup pek papirom i sipajte dobijenu smesu, pa pecite u zagrejanoj rerni na 200°C oko 15-20 minuta. Ostavite da se ohladi, pa premažite sokom od pomorandže.
![Markiza torta, Torta](/data/images/2023/04/10/15/1357289_screenshot-28_ff.jpg?ver=1682420106)
U šerpu sipajte mleko i orahe, kao i šećer u prahu. Promešajte, pa posle par minuta dodajte puter i sve dobro promešajte. Zatim dodajte čokoladu koju ste prethodno istopili, kao i rendanu koru pomorandže i sok od pomorandže. Penasto umutite žumanca sa šećerom, pa dodajte u smesu od oraha. Kuvajte još par minuta, pa premažite dobijeni fil preko kore.
U šerpi pomešajte šećer i vodu, pa kada se karamelizuje sklonite sa šporeta. Umutite belanca u čvrst šne, pa postepno dodajte karamelizovani šećer. Sve vreme mešajte i premažite preko fila. Pospite mlevenim orasima ili rendanom čokoladom.
Voditeljke televizije Kurir prave kolač:
(Espreso/Stvar ukusa)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!