poslastica
DA BI KOLAČ SA VIŠNJAMA BIO SOČAN MORATE DA UBACITE OVO U NJEGA: Samo naše BAKE spremaju na STARINSKI NAČIN
Naše bake ga rado prave svojim unucima
Na starinskom kolaču od višanjama generacije odrasle, a i dan danas se sprema.
Naše bake ga rado prave svojim unucima.
Sastojci
Potrebno je:
3 jajeta
150 g šećera
200 ml jogurta
150 g brašna
1 kesica praška za pecivo
1 limun - narendana korica
50 ml ulja
400 g višanja
Priprema
Višnje staviti u cediljku da se dobro ocede. Pleh veličine 30cm x 20cm premazati uljem i posuti brašnom. Višak brašna istresti (ili pleh prekriti pek papirom). Rernu uključiti da se zagreje na 200 stepeni. Jaja odvojiti na belanca i žumanca. Belanca staviti u dublju posudu i uz postepeno dodavanje šećera čvrsto umutiti. Dodavati jedno po jedno žumance i mutiti da se dobije smesa penaste strukture. Dodati jogurt, ulje i sitno narendanu koricu limuna, pa umutiti. Na kraju dodati mešavinu brašna i praška za pecivo. Sjediniti sa najmanjom brzinom na mikseru.
Pola količine testa sipati ravnomerno u pleh, poravanati i preko rasporediti pola količine dobro oceđenih višanja. Staviti u rernu da se peče samo koliko da se uhvati korica. Izvaditi pleh, sipati preko ostatak testa i rasporediti ostatak višanja. Vratiti da se kolač ispeče do kraja (probati čačkalicom da li je kolač pečen).
Pečeni kolač ohladiti i iseći na kocke. Možete ga posuti šećerom u prahu (ja to ne radim, jer mi sinovi ne vole dodati šećer preko kolača).
Predivan starinski kolač koji su nam pravile naše majke i bake... Kolač sam pravila po receptu sa bloga Bakina Kuhinja.
(Espreso/Recepti/Bakina kuhinja)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!