BIĆE UKUSAN
OD SADA ĆETE ZAPRŠKU ZA PASULJ PRAVITI SAMO NA 1 ZDRAV NAČIN: Ulje vam NE TREBA, odmah ćete ZAPISATI OVO
Ono što malo ko zna jeste da može da se napravi i bez ulja
Zaprška određenim jelima daje poseban ukus i gustinu.
Ono što malo ko zna jeste da može da se napravi i bez ulja.
Tako će biti zdravija.
Dodaje jelu kalorije iz masti
Zaprška je smesa od brašna koja se koristi za zgušnjavanje jela poput variva i sosova. Osim potrebne gustine, jela sa zaprškom imaju karakterističan ukus i miris, a dobiju i na izdašnosti. Zaprška se dobija prženjem brašna na ulju ili masti. Prženjem brašna uklanja se voda iz skroba te on postaje popržen ili dekstriniran, odnosno na visokoj temperaturi se razgradi na manje molekule koje su žute do smeđe boje. Kada dođe u kontakt s vodom, brašno će se vezati u kašu i tako zgusnuti jelo.
Negativna strana zaprške je što njome obogaćujemo jelo kalorijama koje najvećim delom potiču iz masti. Takođe, jelo napravljeno sa zaprškom teže se vari nego isto jelo u koje nije dodana zaprška. Prilikom prženja na ulju na visokoj temperaturi molekuli skroba postaju obavijeni uljem i sistem za varenje se mora mučiti kako bi ih razgradio. Zbog toga zaprška kod nekih osoba može izazvati probavne smetnje poput nadutosti, tegoba u želucu, proliva i slično.
Zaprške od brašna bez masnoća
Osim klasičnom zaprškom jela, na primer variva, možemo zgusnuti tako da brašno pomešamo s vodom i zatim tu smesu dodajemo u varivo. Brašno je potrebno razmutiti u hladnoj vodi pre dodavanja u vruće jelo kako ne bi došlo do stvaranja grudvica. Brašno se meša s vodom u odnosu 1:3 i potrebno ga je dodavati postepeno i mešati, a gotovu smesu odmah ukuvati. Ova metoda prikladnija je za zdravlje jer se njome ne dodaje nepotrebna masnoća i izbegava se prženje brašna na ulju. Osim pšeničnog brašna mogu se koristiti skrobna brašna.
Dodatak kukuruzne i pšenične krupice takođe će zgusnuti jelo jer će skrob iz krupice vezati vodu i nabubriti. Međutim, kod krupice skrobna zrnca nisu slobodna i ona imaju isključivo sposobnost bubrenja. S druge strane, skrobna zrnca u brašnu su slobodna i osim bubrenja, međusobno se vezuju stvarajući lepljivu smesu te zbog toga jela zgusnuta brašnom imaju čvršću konzistenciju.
Bonus video:
(Espreso/Stvar ukusa)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!