ŠTA JESTI ZA VREME POSTA: Jednostavna POSNA pita posle koje NEĆETE OSTATI GLADNI
Pita, Foto: Coolinarska Printscreen

POSNO

ŠTA JESTI ZA VREME POSTA: Jednostavna POSNA pita posle koje NEĆETE OSTATI GLADNI

Jedno od omiljenih jela su nam najrazličitije pite, ali će ljudi koji poste na pitu sa mesom i sirom morati da sačekaju do aprila

Objavljeno:

U Srbiji se uvek dobro jede, to znamo, ali šta se dešava kada post zakuca na vrata? Vaskršnji post počeo je 27. februara i trajaće sve do 15. aprila kada će nas sačekati standardno puna vaskršnja trpeza.

Jedno od omiljenih jela su nam najrazličitije pite, ljudi koji poste će na pitu sa mesom i sirom morati da sačekaju do aprila i zato danas serviramo pitu sa šampinjonima, pirinčem i prazilukom. Pita je predivna, sočna i bogata nadevom, a okolo fino hrskava. Odlična kombinacija.

Pita
foto: Bakina kuhinja

Sastojci:

500 gr gotovih kora, birajte deblje, one imaju 12 kora

1 ceo praziluk

2 šolje pirinča

500 gr šampinjona

1 kašika suvog zalina

još malo soli i bibera po ukusu

100 ml vode

100 ml ulja

pita
foto: Bakina kuhinja

Priprema:

Praziluk iseckajte na kolutiće pa mu dodajte suvi začin, malo vode i malo ulja.

Stavite da se dinsta.Dinstajte sve dok praziluk potpuno ne omekani uz dodavanje po malov ode.

Dok se praziluk dinsta pored stavite da se skuva pirinač. Nalijte 2 čaše vode.

Kada se luk izdinstao dodajte narendane šampinjone, ne dodavajte vode, šampinjoni će pustiti. Ostavite da se zajedno dinstaju.

Kada su šampinjoni gotovi, može da ostane i malo te vodice od kuvanja ne mora sve da ispari sklonite.

Pirinač kuvajte nekih 15 minuta pa sklonite i poklopite još malo da odstoji. Procedite ga iperite tako u cedilji pod mlazom vode, dobro ocedite i dodajte šampinjonima i praziluku.

Pita
foto: Bakina kuhinja

Izmešajte sve pa dodajte još malo soli i bibera, po ukusu, sjediniti i fil je gotov. Pomešati ostatak ulja i vodu. Tepsiju podmazati, uključiti rernu na 220 stepeni.

Kore podeliti na po 3 kore istovremen. Premazati koru mešavinom vode i ulja, staviti drugu opet premazati, pa treću. Nju nemojte mazati nego nanesite deo nadeva. Nadev odokativno rasporedite na 4 dela pa jedan deo nanesite dućinom šire strane naslaganih kora. Savijte ivice i uvijte u rolat.

Tako uradite sa ostalim korama.

Na kraju sve izbušite nožem na nekoliko mesta pa prelijte ili premažite ostakom vode i ulja. Stavite da se peče u zagrejanu rernu dok ne dobije svetlo braon boju.

Izvadite pečenu pitu iz rerne poprskajte malo vodom i pokrijte krpom. Ostavite bar 10 minuta da odstoji pa secite i služite.

Prijatan post!

(Espreso/Domaci recepti)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.