![OVO NIKAKO NEMOJTE DA RADITE NAKON PRŽENJA SLANINE: 1 GREŠKU svi PRAVE, a ne znaju do ČEGA DOVODI](/data/images/2022/11/13/16/1286855_screen-shot-20221113-at-16.35.27_ls.jpg)
budite pažljivi
OVO NIKAKO NEMOJTE DA RADITE NAKON PRŽENJA SLANINE: 1 GREŠKU svi PRAVE, a ne znaju do ČEGA DOVODI
Često se postavlja pitanje šta činiti sa ostacima masti nakon prženja slanine
Slanina se kod nas redovno jede i za doručak, a pogotovo kada se sprema kiseli kupus ili neko starinsko jelo, pa mu daje poseban šmek.
Ovo je greška koju pravi većina ljudi kada priprema slaninu.
![Slanina](/data/images/2022/11/18/19/1290221_slanina_ff.jpg?ver=1677266493)
Često se postavlja pitanje šta činiti sa ostacima masti nakon prženja slanine. Neki smatraju da mast može da se iskoristi u drugim jelima, dok drugi preferiraju da je se otarase.
Za početak, nikada nemojte bacati mast niz slivnik ili u toalet šolju. Možda ste nekad i čuli za ovo pravilo, ali evo zašto je bitno da to ne uradite - gadne stvari se dešavaju!
Bez obzira na to koliko brzo pustite vrelu vodu niz odvod nakon što se otarasite masti, ona će se vremenom ohladiti, stvrdnuti i nagomilavati dok potpuno ne zapuši cev.
Ovo je prilično loša vest ukoliko se pomenuta situacija dogodi u vašoj kući, a još gora kada se dogodi u kanalizaciji.
![Slanina](/data/images/2022/05/25/18/1179559_screenshot-14_ff.jpg?ver=1677266502)
Ova nagomilavanja masti su odgovorna za veliki broj kanalizacionih odliva, a svi znamo da to nije prijatno iskustvo...
Dakle, umesto direktnog bacanja masti u cevi, evo načina koji su daleko efikasniji i ne predstavljaju rizik po izlivanje fekalija u vašem domu.
Dozvolite masti da se ohladi i stvrdne (u tiganju ili u odvojenoj posudi), kako biste jednostavno mogli da je posle bacite u đubre.
Ukoliko se mast ohladila u tiganju, ostružite što više možete u đubre, a potom ubrusima obrišite ostatke masti, pre nego što operete tiganj. Ako ste se odlučili za varijantu gde ste mast prebacili u drugu posadu i ostavili da se hladi, možete je staviti i u frižider, a zatim ponoviti postupak - baciti u đubre.
![Slanina](/data/images/2022/11/13/16/1286853_screen-shot-20221113-at-16.35.19_ff.jpg?ver=1677266517)
Možete i da čuvate tu posudu kako bi u nju stavili masti od narednih poduhvata sa prženjem slanine, pa baciti tek onda kada se potpuno napuni, kako ne bi prljali posude iznova.
U svakom slučaju, poruka je verovatno do sada jasna: šta god radili, nikako ne bacajte mast niz odvod, jer će svet daleko lepše mirisati bez toga.
(Espreso/Stvar ukusa)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!