svideće vam se
OVO JE JEDINI I ORIGINALNI RECEPT ZA MANTIJE, NIJEDAN DRUGI NAČIN NE VALJA: Caku u pripremi svi moraju DA ZAPIŠU
Za to je potrebno malo više truda, ali se isplati napraviti
Mantija predstavlja vrstu pite koja se pravi sa mesom.
To je poznati bosanski specijalitet.
Za to je potrebno malo više truda, ali se isplati napraviti.
1 kašičica soli
850 gr brašna
700 gr junećeg mlevenog mesa
2 glavice crnog luka
4 pune kašike maslaca
100 ml ulja
1 kašika suvog začina
1/2 kašičice bibera
Odgore:
500 ml kiselog mleka
1 čen belog luka
Priprema:
750 gr brašna prosejati, pa dodati so, promešati malo rukom, pa nalivati vodu i mesiti rukom.
Umesiti glatko testo. Potrebno je da se testo dobro izmesi.
Podeliti na 5 jednakih delova, svaka loptica ima otprilike 250 gr.
Napraviti loptice pa pokriti kesom i krpom i ostaviti da odstoji 30 – 60 minuta. Nikako manje od 30.
Za to vreme sitno iseckati luk, dodati mleveno meso, suvi začin i biber pa izmesiti rukom.
Otopiti puter sa uljem, na jakoj vatri. Kad provri skloniti sa vatre. Mora da provri da bi se maslo i ulje dobro sjedinili.
Kad jufke odmore razvući svaku na prečnik otprilike 20 cm i svaku premazati sa 2 – 3 kašike otopljenog masla i ulja.
Slagati krugove jedan na drugi dok mažete.
Stavite jedan premazeta pa drugi, tako do petog, peti ne mažete.
Pospite odgore brašnom, i stavite preko stola neko pletno, najbolje belo pamučno, pa i njega pospite sa malo brašna. Možete raditi i na stolu, ali vam onda treba više brašna, manje se lepi na tkaninu.
Kada ste naslagali jedan krug na drugi i stavili na tkaninu ( dok stavljate već će početi da se razvlači). (slika)
Razvući oklagijom koliko možete a zatim i rukama do kraja stola.
Kada ste razvukli isecite deo koji visi sa stola, zadebljanje odstranite nožem ( krajeve ).
Na ivicu stavite celom dužinom 1/5 nadeva i malo isprskajte sa maslom i uljem ( slika ).
Uvijte jedan krug oko mesa pa isecite ( slika ), tako da sad imate tanku i dugačku rolnicu.
Tako uradite do kraja sa ostalim testom i mesom.
Zatim seckajte na dužinu 3 – 4 cm sve rolnice. Dobićete male jastučiće, meni tako bar izgledaju.
Podmazati pleh prečnika 35 cm pa slagati u krug iseckane kvadratiće, jastučiće, kako hoćete pa premazati ih sa ostatkom masla i ulja.
Dok motate rerna se greje na 250 stepeni.
Kada sve poslažete i premažete stavite da se peče dok ne porumeni.
Na kraju kad je pečeno i kiselo mleko naseckajte belo luk i premažite preko vrelih mantija i ostavite 10 minuta poklopljeno drugom tepsijom da odstoji, pa poslužite posle 10 minuta.
Prijatno.
(Espreso/Domaćirecepti.net)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!