savet
DODAJTE 1 NAMIRNICU KADA SPREMATE ZAPRŠKU ZA ČORBU: Od sada ćete je samo tako praviti, TRIK koji svi treba DA ZNAJU
Za zapršku se koriste jaja i kisela pavlaka, i zato su tu i boja, i miris i ukus
Zima i hladni dani ne mogu da se zamisle bez ukusne čorbe.
Postoje razni načini pripreme, ali ovaj recept će vas oduševiti.
Trik se krije u zapršci.
Čorba zaista može da se napravi na milion načina, sa sastojcima koje vi najviše volite. Nema sumnje da svako može da napravi fino čorbicu samo ako prati svoj ukus. Pa ipak, priprema čorbe zahteva i malo veštine, kao i svako drugo jelo, ni priprema dobre čorbe nije jednostavna.
Ovog puta Krstarica daje recept za belu čorbu – jednu od najpopularnijih. Za zapršku se koriste jaja i kisela pavlaka, i zato su tu i boja, i miris i ukus.
Osnovni recept:
Potrebni sastojci za pripremu:
50 mililitara ulja
500 grama pilećeg belog mesa
1 glavica crnog luka
1 veća šargarepa
1 paškanat
1 komad celera
1 koren peršuna
1 veći krompir
1.5 litar vode
1 jaje
1 čaša kisele pavlake
Način pripreme:
Belo meso isecite na manje kocke. Crni luk iseckajte što sitnije, a ja, kako bih zaobišla suze, sve češće koristim blender. Na taj način se baš dobro usitni, a nema seckanja i slično, samo pranje posude kasnije.
Ostalo povrće očistite pa takođe isecite na manje kocke.
U odgovarajućoj šerpici, zagrejte ulje pa najpre dinstajte luk i meso. Uz mešanje kako ne bi zagorelo. Kada luk i meso omeknu, dodajte ostalo pripremljeno povrće, i takođe uz mešanje dinstajte još 1-2 minuta.
Postepeno dodajte vodu uz mešanje takođe, i ostavite da se čorbica dalje kuva na umerenoj temperaturi. Kada svo povrće omekne, takodje i meso, čorbica je gotova.
Tada pripremite zapršku:
Umutite jaje i pavlaku, pa dodajte kašiku čorbe i ponovo umutite da se sjedine. Na taj način se jaje neće skuvati odmah čim sipate u čorbu, pa će zaprška izgledati dosta lepše. Dakle, zapršku od jaja i pavlake postepeno sipajte u čorbu, uz mešanje da se ravnomerno rasporedi i sjedini sa ostalim sastojcima.
Na kraju dodajte začine po ukusu, a ja najčešće dodam pomenute. Dobro promešajte, ostavite čorbicu da se ukrčka još 3-5 minuta, pa sklonite sa ringle. Poslužite toplo, a po želji možete dodati i par kapi soka od limuna u tanjir.
(Espreso/Krstarica)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!