preukusno je
BUTKICA NA PEKARSKI NAČIN, IDEALNA ZA PRAZNIČNU TRPEZU: Služi se isključivo uz jedno od OMILJENIH PIĆA (RECEPT)
Recept za butkicu koji će vas oduševiti, oduševite svoje najmilije za praznike
Kuvamo butkicu na pekarski način, izuzetno ukusno jelo, koje zahteva malo dužu pripremu. Idealna je za praznične dane koji dolaze.
Potrebni sastojci, za 6 osoba
1 svinjska butkica od oko 2 kg ili 2 kolenice 1 kašika soli 1 kašičica bibera u zrnu 1 glavica crnog luka 2 lovorova lista 4 čena belog luka
Za garnirung:
1,5 kg krompira 300 g crnog luka 1 kašika soli 1 kašičica mlevenog bibera 1 kašičica mlevene paprike 1 kašika majorana 1 vezica peršunovog lista 4 kašike ulja
Priprema:
Butkicu dobro oprati, eventualne ostatke dlačica spržiti i oguliti, ako na koži postoji pečat, iseći ga. Staviti meso u šerpu, pa sipati vode koliko je potrebno da se meso prekrije. Posoliti, začiniti biberom u zrnu, očišćenim i prepolovljenim crnim lukom, lovorovim listom i belim lukom. Prokuvati, a zatim poklopiti i na tihoj vatri kuvati još 1,5-2 sata dok skoro potpuno ne omekša. Nakon toga ocediti i položiti u veliku tepsiju.
Za garnirung:
Očistiti krompir i crni luk, iseći ih na šnite, posoliti, pobiberiti, posuti alevom paprikom, majoranom i sitno seckanim peršunovim listom. Dodati ulje i dobro izmešati. Zatim sve staviti oko butkice i peći na srednjoj temperaturi oko 1 sat. U međuvremenu meso okrenuti nekoliko puta, a prilog promešati. Jelo je spremno za služenje kada dobije lepu, rumenu boju i zajedno sa krompirom i lukom potpuno omekša. Pre serviranja odvojiti kost, a meso iseći na komade, pa ih vratiti na kost tako da se ponovo dobije izgled butkice. Položite je na odgovarajuću tacnu i poslužiti sa lukom, krompirom i turšijom.
Butkica na pekarski način se poslužuje uz hladno pivo.
(Espreso/juznasrbija.info)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!