recdept
ŠTRUDLA SA MAKOM NA MAĐARSKI NAČIN: Punjena je UKUSNIM FILOM koji se razlikuje od našeg zbog OVIH SASTOJAKA
Za razliku od klasične štrudle, čije bi testo trebalo da narasta u toploj prostoriji, testo za mađarsku štrudlu mora da odstoji u frižideru
Za razliku od poznate vojvođanske štrudle čije bi testo trebalo da narasta, mađarska štrudla, poznata i kao bejgli pravi se drugačije.
Iako su sastojci za testo gotovo isti kao kod štrudli kakve smo navikli da jedemo, bejgli se razlikuje po tome što testo mora da odstoji u frižideru. Takođe, mađarska štrudla čuvena je po bogatom filu, pa je otud posebno omiljena sladokuscima.
Sastojci:
Priprema:
Prosejte brašno, dodajte mu mast, puter koji je odstojao na sobnoj temperaturi, suvi kvasac, šećer u prahu i so.
U drugoj posudi pomešajte četiri žumanca i 100 mililitara hladnog mleka, pa ih dodajte smesi od brašna, masnoće, kvasca i šećera. Umesite glatko testo, ali vodite računa da ga ne premesite, jer u tom slučaju bejgli neće uspeti; mesite tek toliko da glatko sjedinite sve sastojke.
Podelite testo na četiri jednaka dela, svaki oblikujte u disk, umotajte u prozirnu foliju i ostavite da odstoji u frižideru sat vrmena.
Dok se testo "odmara" u frižideru, spremite fil.
Pomešajte mleveni mak sa cimetom i vanilin-šećerom. U šerpu sipajte 250 mililitara mleka, dodajte običan šećer i med, pa kuvajte dok mleko ne provri. Potom skinite posudu sa vatre i dodajte mleveni mak. Sve lepo sjedinite.
Izvadite testo za bejgli iz frižidera, razvucite ga pomoću oklagije, nanesite fil i zarolajte štrudle. Spuštajte ih u pleh koji ste prethodno obložili pek-papirom.
Razbijte preostala dva jaja, pa odvojite belanca od žumanaca. Svaki bejgli izbockajte viljuškom, premažite umućenim žumancima i ostavite da odstoji na hladnom mestu sat vremena.
Potom svaki bejgli premažite umućenim belancima, pa ostavite da odstoji na hladnom mestu još sat vremena. Tek tada je mađarska štrudla spremna za pečenje.
Pecite je u rerni na 200 stepeni petnaestak minuta, pa smanjite jačinu rerne i pecite mađarsku štrudlu dok ne porumeni.
Kad se bejgli ohladi, umotajte ga u prozirnu foliju i ostavite da odstoji barem preko noći, pa tek sutradan secite i služite.
Prijatno!
(Espreso/Telegraf)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!