RECEPT dana
NAPRAVITE DANAS POSNU BAJADERU KOJA JE GOTOVA ZA 20 MINUTA: Ukusna kao i mrsna, a može da stoji i do nedelju dana!
Donosimo vam recept za najlepšu posnu bajaderu koja je neizostavan deo svake slavske trpeze.
Bajadera s razlogom važi za kraljicu sitnih kolača, a ova posna varijanta odlična je jer možete da je pripremite nekoliko dana ranije. Čuvajte je u frižideru do nedelju dana, u kalupu koji ste posle hlađenja stavili u kesu ili prekrili folijom.
Sastojci:
300 g posnog mlevenog keksa
200 g mlevenih oraha
250 g šećera
1 vanilin šećer
10 kašika vode
200 g posnog margarina
150 g posne čokolade za kuvanje
Za glazuru:
3 kašike šećera
3 kašike vode
3 kašike ulja
100 g posne čokolade za kuvanje
Priprema:
U šerpu sipajte šećer, vodu i vanil-šećer, pa kuvajte dok ne provri. Skinite sa ringle, dodajte margarin i mešajte dok se margarin ne otopi. Potom dodajte mleveni keks i mlevene orahe, pa sve dobro sjedinite. Dobijenu smesu podelite na dva dela. Jedan ostavite žut, a u drugi dodajte rastopljenu čokoladu.
U pravougaoni pleh najpre sipajte deo sa čokoladom, a onda i drugi deo smese. Ostavite u frižideru. Glazuru napravite tek kad se kolač u potpunosti stegne. U šerpicu sipajte ulje, vodu, šećer, margarin i čokoladu za kuvanje, pa mešajte na ringli dok se svi sastojci ne sjedine. Dok je glazura topla prelijte je preko kolača i ostavite da se ohladi. Potom isceite bajaderu na kocke ili štanglice i služite.
(Espreso)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!