VAŽNO JE
EVO KAD NE SMETE JESTI RIBU: Žene treba da povedu POSEBNO RAČUNA, pitanje je ZDRAVLJA
Počeo je uskršnji post i mnogi ljudi u našoj zemlji će se u narednim nedeljama truditi da im na trpezi bude riba. Međutim, postoje situacije kada bi ovu, inače vrlo zdravu namirnicu, trebalo izbegavati
Medicinski stručnjaci stalno ističu koliko je riba zdrava. Međutim, ispostavilo se da to i nije istina, jer najnovija istraživanja pokazuju da ribu ne smete da jedete u svakoj prilici.
Časopis "JAMA Pediatrics" je objavio rezultate istraživanja koji pokazuju da je riba čest izvor organskih zagađivača, koji doprinose razvijanju gojaznosti kod dece i utiču na poremećaj rasta. Ribe su često izložene specifičnim materijama koje su ljudi stvorili industrijskim procesima.
Američka Agencija za hranu i lekove (FDA) i Agencija za zaštitu životne sredine (EPA), još od 2014. godine, upozoravaju trudnice ili žene koje žele da ostanu trudne da ograniče konzumiranje ribe na tri puta nedeljno da bi sprečili izloženost fetusa teškim metalima, živi i neurotoksinima, koji oštećuju nervni sistem.
- Još nema jasnog odgovora na pitanje kolika je optimalna količina ribe i koja vrsta ribe sme da se konzumira u trudnoći, a da nema negativan efekat na rast i razvoj deteta - kaže dr Veda Čaci sa univerziteta na Kritu, jedan od koautora studije.
Naučnici su analizirali podatke prikupljene kod 26.184 trudnice iz evropskih zemalja i SAD-a da bi pronašli vezu između česte ishrane ribom u trudnoći i razvoja deteta, kao i uticaj česte konzumacije ribe na potencijalnu detetovu gojaznost.
Pratili su i razvoj 8.215 dece trudnica koje su jele ribu više od tri puta sedmično. Kod 31 odsto dece primećen je brži rast u periodu od rođenja do druge godine, dok je 19,4 odsto dece imalo više kilograma od proseka u četvrtoj, a njih 15,2 odsto u šestoj godini života. Brojke su bile niže kod dece majki koje su tokom trudnoće ribu konzumirale jedanom sedmično ili ređe.
Istraživanje je, takođe, pokazalo da je ovaj fenomen očigledniji kod ženske dece.
- Jedno od objašnjenja moglo bi da se potraži u činjenici da riba često sadrži organske zagađivače - zaključuju naučnici. Oni su istakli da tokom studije nisu uzeli u obzir raznovrsnost ribe, način pripreme za jelo, niti podatak o tome da li je reč o rečnoj ili morskoj ribi.
(Espreso/Klix.ba)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!