NEŠTO DRUGAČIJE
GRCI SE DAVE U OVOM TRADICIONALNOM SLATKIŠU S KIPRA: Ne košta puno, ide GRIZ, sprema se za čas! (VIDEO)
Preuskuno slatko testo punjeno grizom je pravi užitak za nepca
Ako još niste probali, pravo je vreme da napravite kiparski tradicionalni slatkiš. Umesite testo od 4 sastojka koja svaka domaćica već ima kod kuće, a zatim ga napunite neobičnim punjenjem od griza i tradicionalnog začina mastike. Ovo slatko testo se prži u ulju, a krcka pri svakom zalogaju.
Najbolje od svega je uspeva i početnicima.
Sastojci:
310 g običnog brašna
150 g vode
50 g maslinovog ulja
prstohvat soli
Za punjenje:
600 ml vode
100 g finog griza
150 g šećera
2 g mastike
1/4 kašičice ružine vodice
Još:
70 ml ulja
med
orasi
Priprema:
U blenderu ustitnite šećer i mastiku. Zatim u šerpu sipajte vodu, pa dodajte šećer sa mastikom i ružinu vodu. Kada krene da vri sipajte griz. Kuvajte i mešajte dok se ne zgusne, pa sklonite sa šporeta. Prebacite griz u posudu i poravnajte. Ostavite da se potpuno ohladi na sobnoj temperaturi. Pomešajte vodu, maslinovo ulje i so, pa dodajte brašno. Umesite testo, a u posudu sipajte ulje (70 ml). Odvajajte po 40 g testa, nauljite ga i formirajte loptice. Kada sve pripremite, prstima razvucite, a zatim i oklagijom, pa isecite ivice da dobijete pravilan kvadrat. Još malo nauljite. Punjenje od griza isecite na pačiće, pa stavite jedno parče na testo i preklopite sa svih strana. Tako uradite dok ne utrošite sve. Pržite u dobro zagrejanom ulju. Pospite seckanim orasima i prelijte medom.
(Espreso)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!