GRCI SE DAVE U OVOM TRADICIONALNOM SLATKIŠU S KIPRA: Ne košta puno, ide GRIZ, sprema se za čas! (VIDEO)
Kiparski tradicionalni slatkiš, Foto: PRINTSCREEN/YT/ LIVE KITCHEN CHANNEL

NEŠTO DRUGAČIJE

GRCI SE DAVE U OVOM TRADICIONALNOM SLATKIŠU S KIPRA: Ne košta puno, ide GRIZ, sprema se za čas! (VIDEO)

Preuskuno slatko testo punjeno grizom je pravi užitak za nepca

Objavljeno:

Ako još niste probali, pravo je vreme da napravite kiparski tradicionalni slatkiš. Umesite testo od 4 sastojka koja svaka domaćica već ima kod kuće, a zatim ga napunite neobičnim punjenjem od griza i tradicionalnog začina mastike. Ovo slatko testo se prži u ulju, a krcka pri svakom zalogaju.

Najbolje od svega je uspeva i početnicima.

Sastojci:

310 g običnog brašna

150 g vode

50 g maslinovog ulja

prstohvat soli

Za punjenje:

600 ml vode

100 g finog griza

150 g šećera

2 g mastike

1/4 kašičice ružine vodice

Još:

70 ml ulja

med

orasi

Priprema:

U blenderu ustitnite šećer i mastiku. Zatim u šerpu sipajte vodu, pa dodajte šećer sa mastikom i ružinu vodu. Kada krene da vri sipajte griz. Kuvajte i mešajte dok se ne zgusne, pa sklonite sa šporeta. Prebacite griz u posudu i poravnajte. Ostavite da se potpuno ohladi na sobnoj temperaturi. Pomešajte vodu, maslinovo ulje i so, pa dodajte brašno. Umesite testo, a u posudu sipajte ulje (70 ml). Odvajajte po 40 g testa, nauljite ga i formirajte loptice. Kada sve pripremite, prstima razvucite, a zatim i oklagijom, pa isecite ivice da dobijete pravilan kvadrat. Još malo nauljite. Punjenje od griza isecite na pačiće, pa stavite jedno parče na testo i preklopite sa svih strana. Tako uradite dok ne utrošite sve. Pržite u dobro zagrejanom ulju. Pospite seckanim orasima i prelijte medom.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.