njami
RECEPT ZA SARAJEVSKU TORTU: Kremasta, PUNA FILA, a najbolje je što se NE PEČE (VIDEO)
Sarajevska torta je poslastica od rozen kora i čokoladnog fila koja uspeva svima
Sarajevska torta je poznati specijalitet, a pravi se od rozen kora i čokoladnog fila. Tokom gostovanja u emisiji "Praktična žena", Alana, devojčica od 11 godina, rešila je da isproba recept za ovu čuvenu tortu, i uspešno ju je spremila. Vrlo je jednostavna, pa ako vam treba poslastica za neku svečanu priliku neka ovo bude vaš izbor. Ne peče se, samo se nafiliju kore, a na kraju se sve prelije glazurom. Toliko je lako da uspeva svakom.
Sastojci:
- 2 pakovanja rozen kora
- 1,5 l mleka
- 5 jaja
- 800 g šećera
- 12 kašika brašna
- 500 g čokolade
- 500 g lešnika
- 4 kesice vanilin šećera
- 1 rendana kora pomorandže
- Za glazuru:
- 100 g čokolade
- 100 g maragarina
- 1 kašika mleka
Priprema:
Odvojte belanca i žumanca, pa belanca umutite sa šećerom i vanilin šećerom u čvrst šne. Zatim dodajte žumanca i nastavite da mutite još minut, dva. Brašno pomešajte sa 100 ml mleka, a ostatak sipajte u šerpu i ostavite da provri. U šne dodajte smesu od brašna i mleka i lagano promešajte. Kad mleko provri, sklonite sa šporeta i dodajte smesu od jaja i brašna i lagano sve sjedinite. Vratite na šporet i kuvajte na niskoj temepraturi, uz neprestano mešanje. Opet sklonite sa šporeta, pa u vruć krem dodajte čokoladu i mešajte dok se ne otopi. Pokrijte providnom folijom i ostavite da se ohladi u potpunosti. Krem umutite kratko, pa dodajte mlevene lešnike i koru pomorandže, pa lagano špatulom sjedinite. Koru nafilujte, pa preko stavite drugu i opet fil. Ređajte dok sve ne utrošite, a poslednji red treba da bude kora. Otopite mleko, margarin i čokoladu, pa premažite tortu. Ostavite da se stegne u frižideru.
(Espreso/Stvar ukusa)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!