RUSKA KUVARICA OTKRILA KAKO SE SPREMA LJUTENICA: Naše DOMAĆICE će odmah ZAPISATI recept za PIKANTNU ZIMNICU
Iako se kod nas sprema na razne načine, ruske domaćice imaju proveren recept za ovaj fenomenalan prilog uz bilo koji obrok
Ljutenica po ruskom receptu je prosto neodoljiva!
Nema osobe koja ne voli ljutenicu da jede.
Najlepše ide uz predjela na slavama, uz pečenje, ali može i kao namaz.
Zimnica u našoj zemlji ne može da se zamisli bez crvenih paprika i ajvara! A mnogi gurmani obožavaju baš ljutenicu, koja ima poseban ukus! Iako se kod nas sprema na razne načine, ruske domaćice imaju proveren recept za ovaj fenomenalan prilog uz bilo koji obrok!
Šta vam je potrebno od sastojaka?
4 crvene paprike
2 glavice belog luka
4 ljute papričice
250 ml ulja
250 ml vode
1 kašičica soli
70 g šećera
2 kašike sirćeta
Priprema:
Papriku očistite od semenki, pa je isecite na deblje štapiće. U pleh za pečenje stavite aluminijumsku foliju koju ste namazali uljem. Poređajte papriku, pokrijte drugim parčetom folije i stavite da se peče na 200 stepeni oko pola sata. Ljute papričice nemojte da čistite od semenki, samo im uklonite peteljke i isecite na manje komade. Stavite ih u secka zajedno sa očišćenim belim lukom i sve sameljite da bude što sitnije.
Dobijenu smesu prebacite u šerpicu, sipajte ulje, vodu, so i šećer. Sve dobro promešajte, pa kuvajte na umerenoj vatri uz konstantno mešanje. Kada počne da vri sklonite sa ringle, sipajte sirće i sve zajedno krčkajte nekih 5 minuta. Kada je paprika iz rerne pečena, poređajte je u teglu, pa zalijte smesom iz šerpice do vrha. Zatvorite poklopac, pa okrenite teglu naopako i ostavite tako dok se ne ohladi. Ljutenicu čuvajte na tamnom i hladnom mestu, a nakon otvaranja držite je u frižideru.
(Espreso/Stil)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!