savet za sve
AKO PRIMETITE OVO NA SIRU NI SLUČAJNO NEMOJTE DA GA JEDETE: Odmah ga BACITE, POKVAREN JE
Bez obzira na to važno je da obratite pažnju na neke stvari
Često se dešava da na nekim namirnica primetite buđ, a ne znate da li bi trebalo da ih jedete i dalje.
Svako ima neku svoju teoriju.
Bez obzira na to važno je da obratite pažnju na neke stvari.
Namirnice koje imaju veći sadržaj vode, poput skuvane testenine ili mekog voća, nisu bezbedne za jelo nakon što se na njima pojavi buđ jer zbog takve strukture ova hrana može da bude kontaminirana i na površini gde se buđ ne vidi.
Sa druge strane, neke namirnice su bezbedne za jelo nakon što uklonite ubuđali deo.
Hrana koju možete da jedete:
Tvrdi sir
Kada se na tvrdom siru poput parmezana pojavi buđ, ona ostaje samo na površini, a ne prodire dublje unutra. Zato je OK da odsečete ubuđali deo i malo oko njega i da ostatak jedete.
Kada uklonite buđ, ostatak sira umotajte u plastičnu foliju i držite u frižideru.
Sir koji sadrži buđ
Određene vrste sira čiji je buđ sastojak, poput gorgonzole, sasvim su bezbedne za jelo.
Čvrsto voće i povrće
Dok se ne preporučuje konzumiranje mekanog voća i povrće na kojem se pojavila buđ, čvrste vrste voća i povrća poput šargarepe, paprike ili kupusa su bezbedne za jelo nakon uklanjanja buđi.
"Ako je reč o čvrstoj namirnici koja ima nizak sadržaj vode, poput bundeve, bezbedno je da uklonite ubuđali deo i malo okolo", kažu iz organizacije Love Food Hate Waste.
Buđ na čvrstom voću i povrću pojavljuje se samo na površini, a ne prodire unutra i zbog toga su ove namirnice bezbedne.
Naravno, ne preporučuje se da jedete bilo koje voće i povrće koje je vidno trulo ili ubuđalo, zbog toksina koji mogu da prodru dublje unutra.
"Ipak, voće i povrće koje je malo prezrelo, na primer, jabuke kojima je kora pomalo smežurana, braonkaste banane, možete da koristite za kuvanje i spremanje smuti napitaka, kolača i slično", kažu iz te organizacije.
Namirnice koje ne bi trebalo da jedete:
Spremljeno meso
Namirnice koje imaju veći sadržaj vode, poput ostataka skuvanog/isprženog/ispečenog mesa, mogu da budu veoma opasne ako se pojavi buđ. Naime, namirnice koje sadrže dosta vode mogu da budu kontaminirane i ispod površine.
"Ubuđale namirnice u ovom slučaju mogu da imaju i bakterije u sebi, pored buđi", kažu iz američkog Departmana za agrikulturu.
Skuvana testenina
Isto pravilo važi i za skuvanu pastu, zbog visokog sadržaja vode.
Meki sir
Dok su tvrde vrste sira bezbedne za jelo nakon odstranjivanja buđi, ne važi isto za meki sir. Kada se na njima pojavi buđ koja nije deo procesa pravljenja sira, ne bi trebalo da pojedete ovu namirnicu.
Džem
Iako to mnogi rade – otvore teglu džema (ajvara ili nečeg drugog), uklone buđ sa vrha i nastave da jedu, to baš i nije bezbedno.
Buđ proizvodi mikotoksin, toksičnu supstancu koju proizvode gljivice, a koja može da bude vrlo opasna.
"Mikrobiolozi ne savetuju da jedete ovu namirnicu nakon uklanjanja buđi", kažu iz američkog Departmana.
Jogurt
Kao namirnica koja sadrži dosta vode, nije preporučljivo da popijete jogurt u kojem je počela da se stvara buđ.
Meko voće i povrće
Ne važe ista pravila za meko i tvrdo voće i povrće, odnosno, ovo meko nikako ne bi trebalo da jedete ako počne da se stvara buđ – breskve, paradajz i krastavac, recimo, zbog visokog sadržaja vode nisu bezbedni.
Hleb
I to mnogi rade – uklone delić hleba na kojem je počela da se stvara buđ, ali to nije bezbedno jer zbog tekstura hleba, buđ lako može da prodre ispod površine.
(Espreso)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!