U OVO JOŠ NISTE MOTALI SARMICE: Zavolećete ih više nego OBIČNE (RECEPT)
Sarmice u vinovoj lozi, Foto: Printscreen Youtube

Prijatno!

U OVO JOŠ NISTE MOTALI SARMICE: Zavolećete ih više nego OBIČNE (RECEPT)

Poslužiti sa kiselim mlekom, gustim jogurtom ili kiselom pavlakom

Objavljeno:

Sarma kao sarma, reći će neko, ali ako ovo domaće jelo napravite sa listovima vinove loze imaće specifičan i zanimljiv ukus. Pored toga, ako umesto klasičnih sarmi napravite zapravo mini sarme punjene mlevenim mesom - biće to nešto sasvim novo na vašem jelovniku.

Sastojci (za 10 osoba):

  • šesdesetak većih,blanširanih listova od vinove loze
  • 400 g mlevenog svinjskog mesa
  • 400 g junećeg mlevenog mesa
  • 2 šoljice od po 100 ml kočanskog pirinča ili po ukusu
  • 1 struk praziluka
  • 1 osrednja glavica crnog luka
  • 1 maša šargarepa
  • suvo meso po izboru a i ne mora
  • biber,vegeta,so,crvena dimljena paprika..po ukusu
  • 2-3 čena belog luka
  • kašika-dve sitno iseckanog peršuna
  • ulje za dinstanje
  • kašika dve paradajz pirea ili sok od paradajza
Sarma
foto: Printscreen/Youtube/ My kitchen Tanja

Priprema:

1.Lišće oprati,iseći im drškice,isprati ih hladnom vodom i ostaviti u đevđir da se ocede od vode.

2.U veću i dublju šerpu, sipati ulje i dodati sitno iseckan crni luk i upržiti ga dok ne postane staklast, dodati opran i sitno iseckan praziluk i sitno izrendanu šargarepu i pržiti dok praziluk ne omekša. Dodati opran pirinač ( neko ga ne pere, ja ga isperem ) i pržiti i njega dok ne postane staklast, češće mešajte,inače će se zalepiti za dno šerpe i onda dodati obe vrste mesa i upržiti dok meso ne pobeli i voda iz mesa ne uvri. ( Znam da neki i meso ne isprže,od moje mame sam naučila da meso ispržim, vi radite onako kako vi želite ) i tek na kraju dodati sitno iseckan beli luk, začine po ukusu, peršun i sve dobro izmešati. Probati da li je još nešto potrebno od začina i dodati.

3.Ako imate zemljanu/glinenu posudu,ove sarmice su najukusnije kad se u njoj peku..ja sam pravila u šerpu od rosfrajta.( mislim da se tako zove stainless steel na srpskom ).Uzeti dva lista i staviti na dlan po dužini da se malo više poklapaju, da bi mogli lakše da se zaviju, ili jedan veći list, staviti kašiku fila i zaviti kao što zavijate klasičnu sarmu od kupusa,prebaciti deo sa leve i desne strane preko fila i uvijati u rolnice.

4.Na dno šerpe staviti manje listove ili listove koji su iskidani pa preko njih ređati male uvijene sarmice i sve tako dok imate materijala. Ja sam imala dva reda sarmica.

Suva rebra dobro oprati i staviti ih pored sarmica.

5.U šerpu, u kojoj ste dinstali fil, staviti kašiku dve paradajz pirea,dodati vodu i pomoću varjače skinuti sve ostatke sa ivice šerpe i izgrebati sa dna, po potrebi dodati vrlo malo vegete i bibera, promešati i naliti sarmice da vam budu u toj vodi.

6.Staviti na ringlu da vam provri, ali na vrlo tihoj temperaturi i neka bude poklopljeno.Pre poklopca poklopiti sarmice sa nekim starim tanjirom.Posle vrenja staviti u rernu i krčkati na nižoj temperaturi oko sat i po ili dok vam listovi ne budu skuvani a voda uvrela. Ako imate više vode, otklopiti i pustiti da se krćka otklopljena ali mora da ostane malo soka u šerpi, ne sme potpuno da isperi.

7.Poslužiti sa kiselim mlekom, gustim jogurtom ili kiselom pavlakom. Ovakve sarmice je najbolje poslužiti sa domaćom projom ili domaćim hlebom.

Prijatno!

(Espreso/Coolinarka)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.