Prijatno!
U OVO JOŠ NISTE MOTALI SARMICE: Zavolećete ih više nego OBIČNE (RECEPT)
Poslužiti sa kiselim mlekom, gustim jogurtom ili kiselom pavlakom
Sarma kao sarma, reći će neko, ali ako ovo domaće jelo napravite sa listovima vinove loze imaće specifičan i zanimljiv ukus. Pored toga, ako umesto klasičnih sarmi napravite zapravo mini sarme punjene mlevenim mesom - biće to nešto sasvim novo na vašem jelovniku.
Sastojci (za 10 osoba):
- šesdesetak većih,blanširanih listova od vinove loze
- 400 g mlevenog svinjskog mesa
- 400 g junećeg mlevenog mesa
- 2 šoljice od po 100 ml kočanskog pirinča ili po ukusu
- 1 struk praziluka
- 1 osrednja glavica crnog luka
- 1 maša šargarepa
- suvo meso po izboru a i ne mora
- biber,vegeta,so,crvena dimljena paprika..po ukusu
- 2-3 čena belog luka
- kašika-dve sitno iseckanog peršuna
- ulje za dinstanje
- kašika dve paradajz pirea ili sok od paradajza
Priprema:
1.Lišće oprati,iseći im drškice,isprati ih hladnom vodom i ostaviti u đevđir da se ocede od vode.
2.U veću i dublju šerpu, sipati ulje i dodati sitno iseckan crni luk i upržiti ga dok ne postane staklast, dodati opran i sitno iseckan praziluk i sitno izrendanu šargarepu i pržiti dok praziluk ne omekša. Dodati opran pirinač ( neko ga ne pere, ja ga isperem ) i pržiti i njega dok ne postane staklast, češće mešajte,inače će se zalepiti za dno šerpe i onda dodati obe vrste mesa i upržiti dok meso ne pobeli i voda iz mesa ne uvri. ( Znam da neki i meso ne isprže,od moje mame sam naučila da meso ispržim, vi radite onako kako vi želite ) i tek na kraju dodati sitno iseckan beli luk, začine po ukusu, peršun i sve dobro izmešati. Probati da li je još nešto potrebno od začina i dodati.
3.Ako imate zemljanu/glinenu posudu,ove sarmice su najukusnije kad se u njoj peku..ja sam pravila u šerpu od rosfrajta.( mislim da se tako zove stainless steel na srpskom ).Uzeti dva lista i staviti na dlan po dužini da se malo više poklapaju, da bi mogli lakše da se zaviju, ili jedan veći list, staviti kašiku fila i zaviti kao što zavijate klasičnu sarmu od kupusa,prebaciti deo sa leve i desne strane preko fila i uvijati u rolnice.
4.Na dno šerpe staviti manje listove ili listove koji su iskidani pa preko njih ređati male uvijene sarmice i sve tako dok imate materijala. Ja sam imala dva reda sarmica.
Suva rebra dobro oprati i staviti ih pored sarmica.
5.U šerpu, u kojoj ste dinstali fil, staviti kašiku dve paradajz pirea,dodati vodu i pomoću varjače skinuti sve ostatke sa ivice šerpe i izgrebati sa dna, po potrebi dodati vrlo malo vegete i bibera, promešati i naliti sarmice da vam budu u toj vodi.
6.Staviti na ringlu da vam provri, ali na vrlo tihoj temperaturi i neka bude poklopljeno.Pre poklopca poklopiti sarmice sa nekim starim tanjirom.Posle vrenja staviti u rernu i krčkati na nižoj temperaturi oko sat i po ili dok vam listovi ne budu skuvani a voda uvrela. Ako imate više vode, otklopiti i pustiti da se krćka otklopljena ali mora da ostane malo soka u šerpi, ne sme potpuno da isperi.
7.Poslužiti sa kiselim mlekom, gustim jogurtom ili kiselom pavlakom. Ovakve sarmice je najbolje poslužiti sa domaćom projom ili domaćim hlebom.
Prijatno!
(Espreso/Coolinarka)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!