za zimu
OVAKO NAŠE BAKE SPEMAJU LJUTENICU: Zimnica bez nje NE MOŽE da PROĐE, otkrile su TAJNU RECEPTA
Pečena paprika se obavezno secka, na rezance ili na kockice, ne melje se, kao kod ajvara
Napravite ljutenicu na bakin način.
Bez nje ne može da prođe zimnica u Srbiji.
Domaćice imaju svoje recepte, ali ovaj će vas oboriti sa nogu, jer samo naši stari znaju caku kod pripreme.
Ljutenica je specijalitet južne Srbije i Makedonije, pikantna mešavina pečene paprike i paradajza. Pečena paprika se obavezno secka, na rezance ili na kockice, ne melje se, kao kod ajvara. Količina ljute papričice može se podesiti po ukusu…
Sastojci:
6 kg crvenih paprika
4 kg paradajza
600 ml ulja
1/2 l vinskog sirćeta
6 kašika soli
6 kašika šećera
4 glavice belog luka
20 ljutih papričica
Priprema: Paprike ispeći na plotni ili u rerni, pa ostaviti u poklopljenoj posudi da se ohlade. Potom ih oljuštiti, očistiti od semena i iseckati na rezance.
Paradajz popariti vrelom vodom, pa mu oguliti kožicu i iseći ga na kockice.
U veliku šerpu sipati iseckan paradajz, i kuvati na laganoj vatri oko jedan sat, uz mešanje.
Kada se paradaz zgusne, dodati iseckanu papriku, ulje, sirće, so i šećer. Sve zajedno kuvati još oko sat vremena, da se masa zgusne. Pred kraj kuvanja dodati iseckane ljute papričice i izgnječen beli luk. Ljutenica je gotova kada ostaje trag od varjače na dnu šerpe.
Vruću ljutenicu sipati u vruće sterilisane tegle, zatvoriti metalnim poklopcima, pa ostaviti preko noći pokriveno ćebetom, da se ohladi. Do upotrebe čuvati na hladnom i tamnom mestu.
(Espreso/Bakin kuvar)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!