ostaviće goste bez teksta
OVO JELO ZA LUČINDAN JE OBAVEZNO NA SVAČIJEM STOLU: Odiše svečanošću, nikad takvu NISTE PROBALI (VIDEO)
Ova pogača će svakoga ostaviti bez teksta i izgledom i ukusom
Ako želite da se pokažete kao izvrsna domaćica i za Svetog Luku napravite svečanu pogaču onda obavezno probajte ovu. Prvo umesite testo, a onda ukrasite, a postupak je poprilično lak, samo ispratite sve korake.
Ova pogača će svakoga ostaviti bez teksta i izgledom i ukusom, a vi ćete je napraviti bez puno muke. Dodavanje sirćeta u testo čini da ono bolje naraste, a daje mu i poseban šmek, a jogurt ga čini mekšim.Svečana pogača je glavna zvezda na svakoj svečanoj trpezi.
Sastojci:
Priprema:
Kvasac rastopite u toplom mleku sa kašičicom šećera. Kada se aktivira dodajte jogurt, jaja (2 cela i 2 belanceta), ulje i sirće. Sve sjedinite, pa dodajte brašno i so. Umesite glatko testo. Pokrijte i ostavite na toplom nekih 30-40 minuta.
Zatim kratko premesite i podelite na 7 delova od po 220 g i na jedan deo od 450 g. Manje loptice razvucite na pogbrašnjenoj površini u tanak krug i ređajte jedan na drugi i svaki premažite puterom koji ste istopli.
Poslednju nemojte da premažete. Po sredini presecite na 8 toruglova ali ne do kraja. Zatim drvenim štapićem pritisnite sredinu svakog trougla. Stavite na pek papir, pa u okruglu tepsiju. Razvucite i veliki komad testa na pobrašnjenoj površini, pa isecite krajeve. Urolajte i isecite kraj da napravite oblik za sredinu. Premažite puterom i urolajte. Isecite na tanke komade.
U sredinu pogače stavite onaj oblik koji ste napravili za sredinu, a u krug ređajte one manje komade što ste isekli na kada ste urolali veće testo. Ono što vam preostane ređajte na kraj pogače uspravno. Pokrijte i ostavite da nadođe.
Premažite umuićenim žumancima (2 komada) i pecite u zagrejanoj rerni na 180°C oko 40-50 minuta. Premažite istopljenim puterom kada se ispeče.
(Espreso)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!