neobično i ukusno
OVAKO KINEZI PRIPREMAJU PILEĆE NOGICE: Srbi ih uglavnom nikad ne spremaju NE ZNAJU ZA OVE CAKE (RECEPT)
Probajte, pa nam kažite šta mislite
Ko ih ne voli verovatno će samo odmahnuti glavom. Međutim, mi tipujemo na one koji su već okusili ove mekane, sočne, hrskavičaste, želatinozne zalogaje. Ovo je recept za one strpljive, koji mogu satima glockati pileće nogice i uživati u svakom zalogaju. Ovo je prilika da se probaju na malo drugačiji način. Pred vama je specijalitet kineske kuhinje. Kineska kuhinja podrazumeva korišćenje malih količina velikog broja namirnica i začina.
Proverite zašto su pileće nogice širom sveta toliko popularne…
Potrebni sastojci:
- 1 kg očišćenih pilećih nogica
- 1 kašičica mlevenog ili rendanog đumbira
- prstohvat anisa
- 1 l vode
- činija sa ledenom vodom (po mogućstvu ubaciti dvadesetak kockica leda)
- 4 kašike ulja
- 3 kašike soja sosa
- 1 kašika konjaka (ili drugo slično piće koje imate, npr. vinjak)
- 2 čena belog luka sitno seckanog
- biber na vrh kašičice
- 2 kašike vinskog sirćeta
- 3 ravne kašike žutog šećera
- 1 kašičica soli
Priprema:
Očišćene i oprane pileće nogice lepo usolite i pržite na zagrejanom ulju desetak minuta dok fino ne porumene sa svih strana.
Propržite pileće nogice
Propržene nogice, tako vruće, odmah spustite u činiju sa ledenom vodom i dobro potopiti.
Stavite ih u ledenu vodu da nabubre
Ovo je potrebno da bi nogice nabubrele. Poželjno je toj vodi dodati dvadesetak kockica leda ako nemate baš hladnu vodu.
Za to vreme na šporet stavite litar vode da provri. Za to možete iskoristiti šerpu u kojoj ste pržili nogice. Kada voda provri, dodajte đumbir i anis i nogice koje su do tada stajale u ledenoj vodi. Smanjite temperaturu i kuvajte dok se voda ne smanji na četvrtinu. Za to vreme nogice će lepo bubriti, kuvati se i od vode napraviti gusti sos.
Kuvajte dok ne provri
U posebnu činijicu pomešajte ostale sastojke: soja sos, konjak, sitno seckani beli luk, biber, vinsko sirće, šećer i so.
Pomešajte soja sos i začine
Nekoliko puta promešajte kako bi se sastojci dobro sjedinili. Kada voda dođe na četvrtinu, smanjite temperaturu šporeta još malo i sipajte preostale sastojke iz činijice.
- sipajte začine
Lagano promešati, dinstati još 2-3 minuta i odmah služiti.
- poslužite vruće
Kao prilog možete koristiti bareni pirinač, ali ljubitelji pilećih nogica kažu da može i bez njega. Probajte, pa nam kažite šta mislite. Prijatno!
(Espreso / skuvajme.com)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!