njami
SVI U JUGI SU ZLEVANKU JELI SVAKI DAN: Domaćice su RECEPT znale NAPAMET, a DANAS je NIKO NE SPREMA
Ovo pecivo možemo da nazovemo i lažna proja
Sastojci:
400 g kukuruznog brašna
4 jajeta
100 ml ulja
200 g kisele pavlake
1 prašak za pecivo
Kukurzna zlevanka se pravi slično kao čuveno pecivo, pa je zato možemo nazvati i lažna proja.
Jedno od najpopularnijih srpskih jela je svakako proja, koja em što se lako pravi i fenomenalnog je ukusa. Moderne domaćice imaju svoje modifikovane recepte za ovo starinsko pecivo, a sada isprobajte još jedan provereni recept za staro jelo - kukuruznu zlevanku.
Ćesto se pravila u Jugoslaviji, a malo sastojaka je razlikuje od proje, kao što su kisela pavlaka i mleko. Žumanca i belanca se mute odvojeno i kasnije se pomešaju kako bi zlevanka bila vazdušastija. Ovo pecivo možemo da nazovemo i lažna proja.
Priprema:
Odvojte žumanca i belanca, pa žumanca umutite sa pavlako, a onda sipajte ulje i prosejano brašno sa praškom za pecivo. Dobro umutite, a onda belanca umutite u čvrst šne zajedno sa mlekom. Smesa treba da bude iste gustine kao ona za palačinke. Pomešajte obe smese lagano varjačom, pa sipajte u tepsiju koju ste prethodno dobro namastili. Pecite u zagrejanoj rerni na 200°C dok ne dobije zlatnu boju.
(Espreso/Stvar ukusa)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!