paŽnja
U JUGOSLAVIJI SE OVAKO PRAVILA CICVARA! Pregršt kajmaka i sira, recept koji nikad NEĆE ZASTARITI
Ovaj doručak su obožavala deca širom jugoslavije.
Cicvara je sastavni je deo jugoslovenske kuhinje. Sprema se od žutog ili bielog kukuruznog brašna sa dodatkom kajmaka. Pri pripremanju mora se paziti da istopljeni kajmak pluta po površini. Servira se u tanjirima, a konzumira se kašikom. Uglavnom se jede za doručak.
Sastojci: čaša vode čaša mleka 150-200 g kajmaka 500 g tvrdog sira kukuruzno brašno
Priprema:
Vodu i mleko stavite u šerpu i zagrevajte. Sir izmrvite i stavite u vrelo mleko i vodu da se kuva. Kada tečnost počne da ključa počnite da sipate brašno neprekidno mešajući. Mešajte dok se masa ne izjednači. Dodajte kajmak i nastavite da mešate još 10 minuta. Ukoliko ima potrebe dodajte soli. Mešajte na tihoj vatri sve dok vam masa ne postane gumasta od rastopljenog sira i dok cicvara ne počne da pliva u otopljenoj masnoći od sira i kajmaka.
(Espreso)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!