MALO PROMENE
EVO KAKO SE PRAVI KAFA OD ŽIRA: Priprema je i više NEGO JEDNOSTAVNA, zaboravite na TURSKU (RECEPT)
Ukus žira koji je ovako pečen je negde između kafe i kestena
Put žira do ljudske ishrane nije tako brz i jednostavan,takođe nekad je on bio i osnovna stočna hrana što danas više nije tako jer je bitna hiper prudukcija i tzv. “bildovana” stoka koja puno brže napreduje u težini i koja je pre svega profitabilna.
Od 100 kilograma sirovog žira iz šume, može se dobiti desetak kilograma brašna.
Priprema:
Žir se prvo ubacuje u veliki sud, to je ujedno i prva termička obrada kada se uništavaju svi insekti koji se nalaze u njemu, ovde se on prži ne više od 15-20 minuta.
Proprženi žir se zatim ubacuje u sud ili u mašinu za skidanje kore, kada se odbaci ljuska žira tek onda ide na dalju obradu, a to može biti i još jedno dodatno prženje,na određenoj temperaturi u zavisnosti od toga šta se želi.
Nakon toga se žir samelje u brašno. Ako se pravi kafa od žira, tada je potrebno da ga pržite na temperaturi od 180-200 stepeni, ako želite samo brašno od žira onda to radite na temperaturi od 100 do 120 stepeni.
Ukus žira koji je ovako pečen je negde između kafe i kestena.
(Espreso / Agrosavjet)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!