OVAKO SE PRAVI TRADICIONALI SRPSKI AJVAR: Recept dolazi sa JUGA SRBIJE, domaćice PRE STAVLJANJA u TEGLE uradite OVO
Ajvar, Foto: Printscreen/Youtube/ Aurora Recepti

ZA ZIMJU

OVAKO SE PRAVI TRADICIONALI SRPSKI AJVAR: Recept dolazi sa JUGA SRBIJE, domaćice PRE STAVLJANJA u TEGLE uradite OVO

Pogledajte šta je potrebno da biste napravili najukusniju i autentičnu srpsku zimnicu

Objavljeno: 18:20h

A zimnice bez ajvara nema. Međutim, ako pravite ajvar onda neka to bude baš pirotski ili leskovački, što bi se reklo - pravi srpski!

Pogledajte šta je potrebno da biste napravili najukusniju i autentičnu srpsku zimnicu.

Potrebno je:

10 kg crvene paprike kvalitetne (kurtovka)

1 / 4 Foto: Printscreen/Youtube/ Aurora Recepti

2 kg ljutih crvenih papričica, po ukusu

1l ulja

1-2 kašike esencije ili sirće,

beli luk,

so

Ajvar
foto: Profimedia

Priprema:

Papriku lepo oprati, osušiti krpom i peći sa svih strana. Pečenu vruću papriku stavljati u najlon kese i vezati da se paprika malo poduspari kako bi se lakše ljuštila.

Papriku ošuštiti pažljivo, odstraniti i peteljke i semenke.

Oljuštene stavljati u rešetkastu posudi, koja je na nekoj kofi, kako bi se paprika lepo ocedila od vode i ostaviti preko noći.

Ajvar
foto: Printscreen/Youtube/ Aurora Recepti

Paprika može i da stoji u mrežastim džakovima koji vise.

Sutradan papriku samleti na mašini za meso (neko papriku i cepka).

Staviti u veliku šerpu sa 1/2 l ulja. Stalno mešati da ne zagori, jer je velika količina.

Na pola kuvanja, upržiti drugu polovinu ulja, ulje da bude vrelo, dodati ajvaru i nastaviti sa mešanjem dok se ajvar ne skuva, ne ispari sva preostala voda i ne postigne željenu gustinu.

Ajvar
foto: Printscreen/Youtube/ Aurora Recepti

Kada varjačom prođete kroz ajvar na dno šerpe treba da ostane trag. Pre nego što šerpu skinete sa vatre dodati 1-2 kašike esencije i promešati.

Neko ukuvanom, gotovom ajvaru, dodati konzervans (kesice od 10).

Promešati i vruć ajvar stavljati u vruće tegle zagrejane u rerni.

Ajvar
foto: Printscreen/Youtube/ Aurora Recepti

Tegle puniti kašikom, povremeno izlupati kašikom ajvar u tegli, dok ih punite, kako ne bi ostali mehurići.

Tegle zatvoriti vrućim poklopcima i odložiti na mračno mesto.

Pravi domaći, južnjački ajvar, je bez ikakvih dodataka, paradajza, plavog patlidžana, samo od kvalitetne paprike.

(Espreso / Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.