ZA ZIMJU
OVAKO SE PRAVI TRADICIONALI SRPSKI AJVAR: Recept dolazi sa JUGA SRBIJE, domaćice PRE STAVLJANJA u TEGLE uradite OVO
Pogledajte šta je potrebno da biste napravili najukusniju i autentičnu srpsku zimnicu
A zimnice bez ajvara nema. Međutim, ako pravite ajvar onda neka to bude baš pirotski ili leskovački, što bi se reklo - pravi srpski!
Pogledajte šta je potrebno da biste napravili najukusniju i autentičnu srpsku zimnicu.
Potrebno je:
10 kg crvene paprike kvalitetne (kurtovka)
2 kg ljutih crvenih papričica, po ukusu
1l ulja
1-2 kašike esencije ili sirće,
so
Priprema:
Papriku lepo oprati, osušiti krpom i peći sa svih strana. Pečenu vruću papriku stavljati u najlon kese i vezati da se paprika malo poduspari kako bi se lakše ljuštila.
Papriku ošuštiti pažljivo, odstraniti i peteljke i semenke.
Oljuštene stavljati u rešetkastu posudi, koja je na nekoj kofi, kako bi se paprika lepo ocedila od vode i ostaviti preko noći.
Paprika može i da stoji u mrežastim džakovima koji vise.
Sutradan papriku samleti na mašini za meso (neko papriku i cepka).
Staviti u veliku šerpu sa 1/2 l ulja. Stalno mešati da ne zagori, jer je velika količina.
Na pola kuvanja, upržiti drugu polovinu ulja, ulje da bude vrelo, dodati ajvaru i nastaviti sa mešanjem dok se ajvar ne skuva, ne ispari sva preostala voda i ne postigne željenu gustinu.
Kada varjačom prođete kroz ajvar na dno šerpe treba da ostane trag. Pre nego što šerpu skinete sa vatre dodati 1-2 kašike esencije i promešati.
Neko ukuvanom, gotovom ajvaru, dodati konzervans (kesice od 10).
Promešati i vruć ajvar stavljati u vruće tegle zagrejane u rerni.
Tegle puniti kašikom, povremeno izlupati kašikom ajvar u tegli, dok ih punite, kako ne bi ostali mehurići.
Tegle zatvoriti vrućim poklopcima i odložiti na mračno mesto.
Pravi domaći, južnjački ajvar, je bez ikakvih dodataka, paradajza, plavog patlidžana, samo od kvalitetne paprike.
(Espreso / Telegraf)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!