za jubitelje slatkiša
SAVRŠENI ZALOGAJI OD KOKOSA I ČOKOLADE: Neodoljive RUSKE ŠUBARE (RECEPT)
Veoma lako se spremaju, ako koristite ovaj recept
Ruske kape su vrsta sitnih kolača koji se sreću najviše na slavljima. Predivnog su ukusa, ali za njih je potrebno i malo truda.
Sastojci
Za koru:
- 8 jaja
- 13 kašika šećera
- 100 g brašna
- 5 kašika vode
- 1 prašak za pecivo
- 3 kašike kakaa
Za fil:
- 500 ml mleka
- 2 kašike šećera
- 5 prepunih kašika brašna
- 1 vanilin šećer
- 7 kašika šećera u prahu
- malo limunovog soka
- 250 g margarina
- Za glazuru:
- 50 g čokolade za kuvanje
- 50 ml Moja Kravica Kuhinjica slatke pavlake
Još:
- 100 g kokosa
Priprema
Odvojiti belanca od žumanca. Umutiti belanca, dodati šećer, pa mutiti dok ne se napravi čvrst šam. U to dodati žumanca i sjediniti mikserom. Sipati jednu po jednu 5 kašika vode i umutiti. Na kraju dodati brašno i prašak za pecivo, pa smanjiti mikser na najmanju brzinu i lagano izmešati da nema grudvica. Dodati u to kakao i varjačom sjediniti, pa izliti u pek papirom obložen pleh (moj pleh je baš veliki) i peći na 200 stepeni. Pečenu koru ostaviti tako da se ohladi. Kada bude hladna, skinuti papir i vaditi krugove modlom ili čašom.
Od onih pola litra mleka odvojite oko 150 ml pa u tome razmutite brašno da ne bude grudvica i da se dobije izjednačena masa. Ja to radim mikserom. Preostalo mleko stavite da se kuva sa vanilom i 2 kašike šećera. Kada mleko počne da vri, ulijte kašicu od brašna i mleka i skuvajte kao puding. Masa treba da bude baš gusta. Pomalo podseća na testo. Kada se fil ohladi, dodati margarin sobne temperature, malo limunovog soka i 7 kašika šećera u prahu. Mutite mikserom dok ne sjedinite sve i dok ne nestanu sve grudvice.
Uzimate jedan krug koji ste prethodno isekli iz kore, na njega stavljate kafenu kašičicu punu fila, preklopite drugim krugom i nožem namažete kolač filom i okolo. Nakon toga stranice uvaljate u kokos. Postupak ponavljate sve dok ne utrošite materijal. Ja sam sekla baš velikom čašom, i meni je ispalo 18 kapica.
Kada su sve kapice napravljene, u manju šerpicu stavite slatku pavlaku i izlomljenu čokoladu na kockice. Stavite na laganu vatru (ne sme da prokuva) i uz neprestano mešanje istopite čokoladu u pavlaci. Dobro izmešajte i ostavite nekih 10-15 minuta da odstoji. Nakon toga na svaku kapicu stavljate po jednu kašičicu glazure i lepo rasporedite da se formira krug. Ostavite kolače u frižideru da se lepo ohlade i stegnu. Prijatno!
(Espreso / Recepti.com)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!