OVAJ SOS 5 JEZIKA ZBORI I ŠESTI ZAMUCKUJE: Recept za domaći PESTO bolji od italijanskog, KIDA!
Pesto sos, Foto: Profimedia

nerealno dobar

OVAJ SOS 5 JEZIKA ZBORI I ŠESTI ZAMUCKUJE: Recept za domaći PESTO bolji od italijanskog, KIDA!

Ako nemate avan, pesto možete praviti u blenderu ili multipraktiku.

Objavljeno:

Naziv pesto vodi poreklo od italijanske reči pestare što znači udarati, gnječiti, a kako se originalni recept sprema u avanu gde se gnječe bosiljak, pinjoli, beli luk sa uljem dok ne postane pasta, tenziju koju osećate možete slobodno iskaliti praveći ovaj sos.

Ako nemate avan, pesto možete praviti u blenderu ili multipraktiku.

U originalni italijanski recept za pesto sos idu sledeći sastojci: 2 šolje svežeg bosiljka, pola šolje ribanog parmezana, pola šolje maslinovog ulja, 1/3 šolje pinjola (semenki šišarke), 2-3 čena belog luka, sveži mleveni biber i so po ukusu.

Možete jednostavno njime da začinite testeninu, salatu ili sendvič. Ali isto tako možete da ga koristite kao marinadu za razna mesa ili ribu.

Umesto pinjola koji su poprilično skupi i retki, možete koristiti bilo koje orašasto voće (orasi, bademi, indijski orah, semenke suncokreta ili bundeve) s tim da ih obavezno pre miksanja malo tostirate u rerni da bi dobili intenzivniji ukus.

Sastojci:

2 grančice svežeg bosiljka

100 grama sitno iseckanih pinjola ili oraha (badema, suncokreta…)

nekoliko čena belog luka

100 grama parmezana

1dl maslinovog ulja

so i biber po ukusu

Priprema:

Sve sastojke pomešajte u blenderu ili ih tucite u avanu dok se ne dobije ujednačeni sos. Sos možete čuvati u teglici u frižideru ne duže od nedelju dana.

Pesto sos, Beli luk
foto: Printscreen/Youtube/ Fini Recepti by Crochef

Pesto sos od kelja

Poslednjih nekoliko godina kelj je postao hit namirnica. Ne na način na koji ga spremaju naše mame, dugo kuvan, pomalo otužnog ukusa, već u raznim salatama i čak kao zdravi čips pečen u rerni.

Probajte ovaj sos za pastu, promeniće način na koji posmatrate ovu zdravu i potcenjenu namirnicu.

Glavica kelja, samo listovi iseckani na tračice

Glavica luka

2 čena belog luka

Malo čili papričice

2 kašike senfa

2 kašike vinskog sirćeta

2 kašike maslinovog ulja za prženje/100 ml za dodatak sosu

Sok pola limuna

So, biber

100 grama narendanog parmezana

U tiganju propržite beli luk, crni luk, čili papričicu, zatim dodajte kelj i senf i pirjanite dok kelj ne omekša nekih osam minuta. Prebacite smesu u blender, dodajte sir, sok od limuna, sirće i ispasirajte da dobijete sos.

(Espreso/Strada.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.