savršenstvo
DANAS OBAVEZNO NAPRAVITE OVAJ IVANJDANSKI KOLAČ: Veruje se da utiče na PORODICU (RECEPT)
Danas je Ivanjdan, praznik za koji se veruje da je toliko velik da tri puta zaustavlja sunce na nebu
Naše bake su obavezno za ovaj veliki praznik spremale Ivanjdanski kolač, namenjen tome da se porodica okupi i časti.
Sastojci: 10 zrelih ali čvršćih kajsija, 4 kašike vinjaka ili konjaka, a može i rakije, 50 gr mlevenih badema (ili oraha), 50 gr šećera, 50 gr putera.
Pomešajte šećer i konjak/vinjak pa dodajte istopljeni ili omekšali puter i na kraju mlevene bademe ili orahe, da masa bude gusta i sipkava.
Kajsije operite dobro, prepolovite i izbacite košticu, pa ih poređajte na pleh pokriven papirom za pečenje i napunite filom tako da na svakoj polutku bude kupica.
Stavite u rernu ugrejanu na 180 nekih 10 minuta.
Fil: 2 belanceta, 2 kašike vanilin šećera, 2 kašike brašna, malo praška za pecivo.
Dok se kajsije peku belanca ulupajte u čvrst sneg pa dodajte šećer. Isključite mikser pa umešajte nežno brašno pomešano sa praškom za pecivo.
Nakon što su se pekle 10 minuta izvadite kajsije iz rerne pa na svaku špricem ili kašičicom stavite malo testa od belanaca pa vratite u rernu na još 10 minuta, najviše 15 minuta.
Možete služiti i toplo i hladno, lično nama su mnogo lepši dobro ohlađeni.
Suština je da se uz ovaj kolač okupi porodica, da se osnovne vrednosti ne izgube. Pričajte sa svojim najmilijim, okupite se oko trpeze, podsetite se zašto je upravo vas bog ujedinio.
(Espreso/Stil)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!