probajte
SRBI, OVAJ DORUČAK TREBA DA POČNETE DA JEDETE STALNO: Sprema se za 200 DINARA, ništa ZDRAVIJE NISTE PROBALI! RECEPT
Kuglice falafela su spolja čvrste a unutra mekane, pre stavljanja u pita hleb ih blago pritisnite, da bi bilo lakše da se zagrizu
Preukusno i lako se sprema.
Sastojci:
250 g sirovih leblebija, potopiti preko noći, što duže to bolje
pola luka (iseckan na krupno)
1 čen belog luka
Šolja i po peršuna i korijandera (2 struka peršuna i 1 korijandera), odnos može da se menja prema ukusu, a može da se koristi i nana
3 kašike brašna
2 i po kašičice soli
Kašičica praška za pecivo
Kašičica mlevenog kardamona
½ kašičice mlevenog kima
Ulje za prženje (oko 1,5 l)
Priprema falafela:
U blenderu usitniti leblebije tako da podsećaju na usitnjene orašaste plodove, tekstura da bude između sitne i krupne, tj.da bude i sitnijih i krupnijih delova. Prebaciti u činiju. Dalje, u blenderu usitniti luk i beli lik, peršun i korijander. Srednje usitnjeno – da se ne pretvoi u pastu. Dodati ovu mešavinu leblebijama i promešati. Dodati brašno, so, prašak za pecivo, začine Formirati loptice veličine ping pong loptica
Zagrejati ulje u šerpi Pržiti loptice oko 5 minita dok ne dobiju tamno braon boju i ne postanu čvrste, okretati u toku prženja. Ostaviti da se ocede na ubrusu. Servirati sa tahinijem, humusom i prilozima po želji u pita hlebu. (prilozi: kupus salata, kiseli krastavci, krastavas sa jogurtom, paradajz, nar…)
Savet:
Kuglice falafela su spolja čvrste a unutra mekane, pre stavljanja u pita hleb ih blago pritisnite, da bi bilo lakše da se zagrizu.
(Espreso / Najžena)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!