recept dana!
PRAZILUK ISKORISTITE NA NAJBOLJI NAČIN: Sastojak ČINI ČUDA, a ukus je jednostavno IZVANRENDAN (recept)
Ješćete ih bukvalno svaki dan, em su laki za pripremu em je sezona praziluka uveliko u toku!
Potrebni sastojci:
- praziluk - 250 g
- brašno - 100 g
- sveže mleko - 350 ml
- jaja - 1 komad, tvrdo kuvano
- maslinovo ulje - 3 kašike
- so - po ukusu
- beli biber - po ukusu
- orašćić - po ukusu
- ulje - za prženje
Za pohovanje:
- jaja - 2 komada
- brašno
- prezle
KROKETI
1. Isecite praziluk na parčiće ili tanke krugove. Propržite ga u zagrejanom maslinovom ulju, zajedno sa prstohvatom soli ili dva, da potpomogne njegovo brzo mekšanje.
2. Kada je skoro gotov, sipajte u njega brašno i mešajte oko 2 minuta, dok ne dobije blago zlatastu boju i zamiriše prijatno.
3. Sipajte malo po malo mleka, mešajući intenzivno dok se ne dobije gusta kaša, gust bešamel. To treba da se desi na laganoj vatri.
5. Isecite jaje na sitne parčiće i dodajte ga u smesu. Probajte da li je slano. Nakon toga ostavite da se ohladi i stavite u frižider na bar 30 minuta, da se dobro stegne. Posuda treba da je pokrivena da se ne uhvati korica.
6. Pripremite tri tanjira za pohovanje: jedan sa dva umućena jaja, ostali sa brašnom i prezlama.
7. Da bi kroketi dobili klasičan oblik, zagrebite kašikom smesu i uhvatite je u šaku. Kad zatvorite šaku ne treba da izlazi suvišna količina, ali ako se to desi, odstranite je. Dodatno oblikujte rukom u pravilan blago izdužen oblik, kao na snimcima.
8. Kada su svi kroketi oblikovani, počnite da ih valjate prvo u brašno, posle u jaja i na kraju u prezle. Poređajte u tanjir i tek kad su svi poređani u posudu možete da počnete sa prženjem.
9. Pržite u dobro ugrejanom ulju dok ne dobiju željenu preplanulost.
10. Servirajte sa sosom od majoneza i uživajte u ovom čudnom mezetu.
Beleška: Ako nećete da pržite celu količinu dobijenih kroketa, sačuvajte ih i zamrznite ih. Pri odmrzavanju su i opet tako sveži i ukusni!
(Espreso/Bonapetit.rs)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!