![SAMO NAŠE BAKE ZNAJU KAKO SE SPREMA POSNA SARMA: Zbog ove NAMIRNICE zaboravićete na TRADICIONALNU SA MESOM! RECEPT](/data/images/2022/06/20/13/1198127_sarma00_ls.jpg)
NEMA KO NE VOLI
SAMO NAŠE BAKE ZNAJU KAKO SE SPREMA POSNA SARMA: Zbog ove NAMIRNICE zaboravićete na TRADICIONALNU SA MESOM! RECEPT
A ako još hoćete da bude svečarska ili slavska, pa da lepo zamiriše stavite i parče, dva dimljene ribe
U vreme posta jedno od starinskih, tradicionalnih jela koje su spremale naše bake je posna sarma. U stara vremena one nisu imale soju kojom su menjale meso, ali su umesto ove namirnice vešto koristile ono što su imale, a po čemu je nihov recept za sarmu čuven - orahe.
Kako gurmani tvrde, posna sarma kojoj se dodaju orasi, ako se dobro napravi i polako krčka može da bude ukusnija i lepša od one sa mesom, kojoj malo ko može da odoli.
A ako još hoćete da bude svečarska ili slavska, pa da lepo zamiriše stavite i parče, dva dimljene ribe.
![Posna sarma](/data/images/2022/06/20/13/1198113_luk_ff.jpg?ver=1655723021)
Sastojci:
veća glavica kiselog kupusa
3 glavice crnog luka
![Posna sarma](/data/images/2022/06/20/13/1198115_luk1_ff.jpg?ver=1655723025)
struk praziluka
200 gr pirinča
2 šargarepe
crvena mlevena paprika
![Posna sarma](/data/images/2022/06/20/13/1198117_luk3_ff.jpg?ver=1655723030)
biber, so
šolja mlevenih oraha
lovorov list
![Posna sarma](/data/images/2022/06/20/13/1198119_luk4_ff.jpg?ver=1655723034)
1 kašika brašna
2 dl ulja
Priprema:
Odvojite listove na glavici kupusa i očistite žilu u sredini svakog lista. Ukoliko je kupus mnogo kiseo ili slan, operite ga u hladnoj vodi.
![Posna sarma](/data/images/2022/06/20/13/1198121_luk5_ff.jpg?ver=1655723039)
Crni luk i praziluk očistite i sitno isecite. Šargarepu očistite, narendajte i zajedno sa lukom propržite na polovini predviđene količine ulja.
Posolite, dodajte opran pirinač i još kratko pržitie. Začinite sa pola kašičice crvene mlevene paprike i biberom, pa promešajte i skloniti sa vatre.
![Posna sarma](/data/images/2022/06/20/13/1198123_luk7_ff.jpg?ver=1655723043)
Kad se fil prohladi dodajte mlevene orahe i izmešajte.
Na svaki list kupusa stavite kašiku nadeva i uvijte sarme.
Na dno šerpe sa debljim dnom sipajte malo ulja, stavitie sitno iseckan kupus, pa odozgo poređajte sarme.
![Posna sarma](/data/images/2022/06/20/13/1198125_sarma_ff.jpg?ver=1655723047)
Između sarmi ubacite tri lista lovora.
Sarme nalijte toplom vodom, da ogreznu i kuvajte poklopljene na tihoj vatri, dok kupus ne omekša.
![Posna sarma](/data/images/2022/06/20/13/1198129_sarma0_ff.jpg?ver=1655723052)
Po potrebi, u toku kuvanja dolivajte po malo tople vode.
U tiganju zagrejte ostatak ulja, dodajte brašno, propržite ga da blago porumeni, pa dodajte crvenu mlevenu papriku.
![Posna sarma](/data/images/2022/06/20/13/1198131_sarma7_ff.jpg?ver=1655723057)
Prelijte sarme zaprškom i kuvajte još desetak minuta na tihoj vatri.
Zagrejte rerenu na 200 stepeni, pa ubacite sarmu i zapecite je još 30 minuta.
Poslužite je toplu.
![Posna sarma](/data/images/2022/06/20/13/1198133_sarma9_ff.jpg?ver=1655723062)
Prijatno!
(Espreso / Telegraf)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!