VODITE RAČUNA
OVU HRANU NIKAKO NE PODREVAJTE! U pitanju je velika OPASNOST
Neke vrste hrane je mnogo bolje jesti dok su sveže, jer svako podgrevanje predstavlja rizik.
U žurbi često zaboravimo, ili nam to uopšte ne padne na pamet, da neke namirnice jednostavno ne smemo da podgrevamo.
Samim tim, ovo znači da u pojedinim slučajevima, ideja o ručku za nekoliko dana pada u vodu.
Nutricionista Jovana Vučelić navodi listu namirnica koje ne treba podgrevati:
Krompir
Krompir je najbolje pojesti dok je još svež. Ne samo da ga ne treba podgrevati, već je i na sobnoj temperaturi podložan razvijanju bakterija. Zato ga je najbolje pojesti odmah, ili čuvati u frižideru, najduže dan-dva.
Pečurke
Osim što ih ne treba podgrevati, ne preporučuje se ni da pečurke stoje predugo. Zbog proteinskog sastava koji se ponovnim zagrevanjem menja, mogu se stvoriti toksini, štetni po zdravlje.
Jaja
Već termički obrađena jaja, mogu da stoje u frižideru, ali ih nikako ne treba podgrevati. Namirnice koje su bogate proteinima, poput jaja, sadrže i azot, koji može oksidirati usled ponovnog zagrevanja, što na kraju može biti štetno po zdravlje.
Piletina
Za piletinu važi isto, ne treba je ponovo zagrevati, sastav proteina se menja, pa tako mogu nastati problemi u digestivnom sistemu. Ovo takođe možemo primeniti i na crveno meso i ribu.
Sve što sadrži nitrate
Ovde spadaju spanać, celer, šargarepa, cvekla, rotkvice. Neke su takođe bogate i gvožđem, pa ih i zbog toga ne bi trebalo izlagati naknadnom zagrevanju. Oksidacija gvožđa dovodi do stvaranja slobodnih radikala, koji imaju kancerogena svojstva.
Pirinač
Pirinač generalno može biti uzročnik trovanja hranom, zbog prisustva Bacillus cereus bakterije, koja je otporna na toplotu.
Samo podgrevanje nije štetno, koliko nepravilno čuvanje pirinča, nakon termičke obrade. Što je duže kuvani pirinač na sobnoj temperaturi, veća je mogućnost povećanja količine bakterija i toksina, koji dovode do trovanja.
(Espreso)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!