OVU HRANU NIKAKO NE PODREVAJTE! U pitanju je velika OPASNOST
Kajgana, Foto: PRINTSCREEN/YT/HOME KITCHEN WITH DANNY

VODITE RAČUNA

OVU HRANU NIKAKO NE PODREVAJTE! U pitanju je velika OPASNOST

Neke vrste hrane je mnogo bolje jesti dok su sveže, jer svako podgrevanje predstavlja rizik.

Objavljeno: 11:52h

U žurbi često zaboravimo, ili nam to uopšte ne padne na pamet, da neke namirnice jednostavno ne smemo da podgrevamo.

Samim tim, ovo znači da u pojedinim slučajevima, ideja o ručku za nekoliko dana pada u vodu.

Nutricionista Jovana Vučelić navodi listu namirnica koje ne treba podgrevati:

Krompir

Krompir je najbolje pojesti dok je još svež. Ne samo da ga ne treba podgrevati, već je i na sobnoj temperaturi podložan razvijanju bakterija. Zato ga je najbolje pojesti odmah, ili čuvati u frižideru, najduže dan-dva.

Pečurke

Osim što ih ne treba podgrevati, ne preporučuje se ni da pečurke stoje predugo. Zbog proteinskog sastava koji se ponovnim zagrevanjem menja, mogu se stvoriti toksini, štetni po zdravlje.

Pečurke
foto: Printscreen/Youtube/Moja kuhinja Tanja

Jaja

Već termički obrađena jaja, mogu da stoje u frižideru, ali ih nikako ne treba podgrevati. Namirnice koje su bogate proteinima, poput jaja, sadrže i azot, koji može oksidirati usled ponovnog zagrevanja, što na kraju može biti štetno po zdravlje.

Piletina

Za piletinu važi isto, ne treba je ponovo zagrevati, sastav proteina se menja, pa tako mogu nastati problemi u digestivnom sistemu. Ovo takođe možemo primeniti i na crveno meso i ribu.

Sve što sadrži nitrate

Ovde spadaju spanać, celer, šargarepa, cvekla, rotkvice. Neke su takođe bogate i gvožđem, pa ih i zbog toga ne bi trebalo izlagati naknadnom zagrevanju. Oksidacija gvožđa dovodi do stvaranja slobodnih radikala, koji imaju kancerogena svojstva.

Pirinač
foto: Printscreen/Youtube/Gastro brat

Pirinač

Pirinač generalno može biti uzročnik trovanja hranom, zbog prisustva Bacillus cereus bakterije, koja je otporna na toplotu.

Samo podgrevanje nije štetno, koliko nepravilno čuvanje pirinča, nakon termičke obrade. Što je duže kuvani pirinač na sobnoj temperaturi, veća je mogućnost povećanja količine bakterija i toksina, koji dovode do trovanja.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.