prste da poližete
STARA BOSANSKA PITA MASLENICA NA DRUGAČIJI NAČIN: Umesto sa ULJEM premažite je sa OVIM, biće UKUSNIJA (RECEPT)
Zagrejte rernu na 200 stepeni, pa pecite pitu pola sata
Tradicionalna bosanska pita maslenica poznata je na prostorima Balkana, a recept koji Telegraf donosi malo je drugačiji od onog kako su ga pravili decenijama.
Maslenica se nekada premazivala samo mašću ili uljem, a ovako modifikovana, premazana maslacem, mnogo je ukusnija, pa je rado probaju i oni koji nisu ljubitelji ove pite.
Sastojci:
650 g brašna
1 kasičica soli
550ml vode
Preliv:
100 ml ulja
125 g maslaca
Priprema:
Zamesite glatko testo od brašna, soli i vode. Testo ostavite da "odmori" 20-30 minuta, pokriveno plastičnom folijom.
Potom podelite testo na dva dela, pa svaki deo malo premesite i oblikujte jufku. Jufke ostavite pokrivene da odstoje desetak minuta, pa ih razvucite u krug.
Tanjir na koji ćete staviti jufku podmažite uljem, stavite razvučenu jufku, odozgo premažite uljem i ostavite prekrivenu pola sata da odstoji. Zatim jufke prebacite na pamučni stolnjak i u krug razvlačite koru.
Rastopite maslac. Ostavite dve kašike rastopljenog maslaca i dve kašike ulja sa strane. Razvučenu jufku premažite preostalim maslacem i uljem, pa je preklopite na pola, pa opet na pola i još jednom tako. Podmažite uljem okruglu tepsiju u kojoj ćete peći pitu. Savijenu jufku prebacite u tepsiju i ušuškajte krajeve.
Odozgo je prelijte maslacem i uljem koje ste odvojili.
Zagrejte rernu na 200 stepeni, pa pecite pitu pola sata.
Poslužite je toplu.
Prijatno!
(Espreso / Telegraf)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!