UKUSNO!
TURSKI SPECIJALITET ZA KOJIM ĆE SRBI POLUDETI: Kofte se spremaju na POSEBAN NAČIN, ovo MORATE DA PROBATE (RECEPT)
Nikad ne pecite kofte neposredno nakon što ste pripremili smesu. Ona se mora "fermentirati" oko 48 sati u hladnjaku pre termičke obrade kako bi dobila specifične umami okuse.
Priprema turskih kofti zahteva strpljenje i snagu, a stručnjaci kažu da je sve sastojke najbolje ručno promešati. Mešate li meso ručno oko pola sata, poboljšaćete njihovu teksturu i ukus. Najbolje rezultate, ipak, dobićete ako samostalno sameljete jagnjetinu zajedno s masnoćama.
Sastojci za turske kofte:
1.25 kg janjećeg mesa
225 g jagnjeće masnoće
100 grama hleba od kiselog testa
20 g soli
5 g bibera
2 g sode bikarbone
Kofte mogu biti okrugle, četvrtaste ili duguljaste – oblikovanje zavisi od pojedinca. Svaka bi kofta trebala biti teška između 40 do 60 grama te ručno oblikovana, te potom nabijena na metalni ili drveni štapić za ražnjić, a potom stavljena na roštilj na drveni ugljen. Ako nemate roštilj na raspolaganju, možete da ih ispečete i u peći na drva, na tavici na štednjaku ili u dubokom ulju. Kofte se poslužuju uz umake na bazi jogurta ili rajčice u sendviču, u tankom hlebu i uz salatu od pasulja.
Priprema turskih kofti:
Sameljite meso i masnoću zajedno i stavite sa strane.
Odstranite koru s hleba i pretvorite ga u mrvice u blenderu.
Ručno pomešajte mleveno meso s hlebom, začinima i sodom bikarbonom. Mešajte smesu oko pola sata.
Stavite smesu u frižider i pustite da se fermentiše 48 sati.
Podelite meso na četiri dela, svaki oblikujte na željeni način i nabodite na štapić za ražnjić.
Ispecite na umereno vrućem roštilju oko 4-5 minuta za svaku koftu. Dobar tek!
Najvažniji savet? Nikad ne pecite kofte neposredno nakon što ste pripremili smesu. Ona se mora "fermentisati" oko 48 sati u hladnjaku pre termičke obrade kako bi dobila specifične ukuse.
(Espreso)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!