USKRŠNJA TRADICIJA
VASKRŠNJA PINCA SE PRIPREMA MAKAR DAN RANIJE: Recept za tradicionalnu pogaču bez koje je ovaj praznik nezamisliv
Ova tradicionalna pogača priprema se makar dan ranije
Vernici koji obeležavaju praznik Hristovog vaskrsenja po gregorijanskom kalendaru navikli su da na prazničnoj trpezi centralno mesto zauzme pinca.
Ova tradicionalna pogača priprema se makar dan ranije, a može da stoji čak pet dana i da zadrži svežinu i mekoću.
Takođe, pinca se priprema i u Tivtu kao deo vaskršnje trpeze kod pravoslavnih hrišćana koji žive u ovom delu Boke.
Potrebno:
600 g brašna
kesica suvog kvasca
50 ml ruma
120 g šećera
pola kašičice soli
kesica vanilin šećera
200 ml mleka
4 žumanceta
70 g suvog grožđa
75 ml ulja
30 g putera
korica narandže
50 g susama
Priprema:
Suvo grožđe spustite u rum i ostavite da odstoji barem pola sata. Pomešajte brašno, šećer, vanilin šećer, kvasac i so, pa dodajte ulje, toplo mleko, naribanu koricu pomorandže i tri žumanceta. Umesite testo, pa prekrijte posudu vlažnom krpom i ostavite da tako odstoji sat vremena na toplom mestu.
Ocedite suvo grožđe od ruma, dodajte ga u testo i sipajte dve kašike rastopljenog putera, pa još jednom premesite testo, opet ga pokrijte vlažnom krpom i ostavite da odstoji još sat vremena, tj. dok se ne udvostruči.
Testo izvadite na pobrašnjenu radnu površinu, pa rukama blago oblikujte pogaču i prebacite je na pleh koji je obložen pek papirom.
Umutite žumance sa malo ulja, premažite pincu, pa je pospite susamom i pecite na 180 stepeni oko 35 minuta.
(Espreso / Ona)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!