ODLIČAN SAVET
EVO KAKO DA ISKORISTITE PREOSTALA JAJA OD USKRSA! Više vam neće pasti na pamet da ih BACITE
Nakon Uskrsa svima nam ostanu neiskorišćenja jaja. Ona imaju ograničeni rok trajanja, a da ne biste bacili ostatak, ovo su predlozi kako da ih iskoristite za ukusna jela.
Kako ne biste bacali hranu, evo nekoliko predloga kako da iskoristite preostala jaja, jer ne mogu dugo da stoje. Ukoliko ste ih ofarbali u petak, treba da se pojedu do utorka, srede i to ako ste ih držali u frižideru.
Evo nekoliko zanimljivih recepata kojima ćete iskoristiti kuvana jaja za nova ukusna jela:
1. Punjena jaja
Sastojci:
- Kuvana jaja
- Crni luk
- Peršun
- Majonez
- So
- Biber
Priprema:
Kuvana jaja oljuštite i prepolovite. Pažljivo izvadite žumanca i odvojite ih u posebnu činiju. Belanca stavite u posudu sa poklopcem i držite u frižideru za vreme pripreme fila. Žumanca izgnječite, te im dodajte malo majoneza i izradite ih da ne bude grudvica. Crni luk sitno iseckajte (na 20 jaja bar pola glavice luka), na što manje kockice, kako se nebi osetio pod zubima. Šačicu peršuna sitno iseckajte. Dodajte jajima crni luk i peršun. Solite i biberite po ukusu. Majonez dodajte postepeno, sve dok ne dobijete gustu kremastu smesu. Ako ste zadovoljni ukusom, prekrite posudu sa filom i ostavite je u frižideru preko noći (minimum 5 - 6 h), da se ukusi sjedine. Nakon što je fil odstojao, biće potrebno da dodate još majoneza, jer će se fil stajanjem zgusnuti. Dodajte po malo majoneza dok ne dobijete fil koji vam je po ukusu. Fil treba da bude gladak i ne previše gust. Napunite svaku polovinu belanceta. Možete kašikicom da punite ili špricom za kolače, zvezdastim nastavkom, tako će biti još lepše. Svako napunjeno jaje ukrasite listićima peršuna, tačkicom kečapa...
2. Slana poslastica: Mimoza salata za 30 minuta
Sastojci:
Priprema:
Šunku, kačkavalj, jaja i krompir posolite i promešajte. Prelijte majonezom i kiselom pavlakom, sjedinite i salata je gotova.
3. Mešana salata sa jajima
Sastojci:
- 1 glavica zelene salate
- 1 glavica endivije
- 1 glavica zimske salate
- 1 veza rotkvica
- 1 glavica crnog luka
- 1 veza rukole
- 4 paradajza
- 1/2 kašičice senfa
- 2 kašike sirćeta
- so, biber
- 4 kašike ulja
- po vezu seckane mirođije, vlašca, peršuna
- 4 tvrdo kuvana jajeta
Priprema:
Očistite glavice svih nabrojanih salata, operite ih i prosušite trešenjem. Zelenu salatu i zimsku salatu iseckajte na komade veličine zalogaja. Endiviju isecite na široke trake. Dobro očistite, operite, osušite i isecite rukolu. Crni luk i isecite na prstenove. Operite rotkvice i paradajz, očistite i isecite na tanke kriške tj. trake.
Za dresing je potrebno da pomešate senf, med i kašiku hladne vode. Posolite i pobiberite. Dodajte začinsko bilje i ulje i promešajte.
Salate, rukolu, crni luk, rotkvice i paradajz pomešajte sa dresingom u velikoj činiji za salatu. Oljuštite tvrdo kuvana jaja, isecite na osmine i servirajte na salati.
4. Najukusniji rolat od spanaća i krompira sa jajima
Sastojci:
- 500 g krompira
- 1 glavica crnog luka
- 350 g spanaća
- 7 jaja (3 živa i 4 kuvana)
- 50 g maslaca
- so
Priprema:
Krompir skuvajte u posoljenoj vodi. Kad se ohladi, oljuštite i izrendajte. Spanać potopite u posoljenu vrelu vodu. Ocedite i sitno iseckajte. Dodajte u narendan krompir zajedno sa narendanom glavicom luka. U smesu dodajte 3 umućena jaja. Posolite i pobiberite. Sve promešajte, dok se ne dobije homogena smesa. Razvucite preko aluminijumske folije.
Preostala 4 kuvana jajeta stavite u jedan kraj kore sa spanaćem. Uz pomoć folije koru uvijte u rolat i stavite u podmazan pleh. Prelijte rastopljenim maslacem. Pecite na 200°C.
5. Tortilje sa filom od jaja
Sastojci:
- Gotove ili domaće tortilje,
- 4 tvrdo kuvana jaja,
- 150 g kuvanih krompira,
- 160 g majoneza,
- 300 g mešanog kuvanog povrća,
- 70 g crnog luka,
- 30 ml sirćeta,
- Kisela pavlaka, čili sos, so, biber.
Priprema:
Tortilje podgrejte na tiganju ,pa ih filujte, stavite ih na tanjir i prelijte čili sosom i pavlakom.
6. Torta od paprika
Sastojci:
- 1 pakovanje tost hleba,
- 10 pečenih paprika,
- 400 g majoneza,
- 2 pavlake,
- 4 kisela krastavca,
- 4 kuvana jajeta,
- 250 g šunke,
- 100 g feta sira,
- Malo kečapa,
- 150 g kačkavalja,
Priprema:
Ređajte redtost hleba sa koga ste odstranili koricu, pa nanesite prvi fil. Preko rasporedite deo iseckane pečene paprike, pa ponovo red tost hleba. Nanesite i drugi fil, pa još jedan red pečene paprike i na kraju poklopite sa još jednim redom tost hleba. Celu tortu premažite trećim filom i ukrasite pečenom paprikom po želji.
(Espreso)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!