POSLASTICA koju svi vole
LENJA PITA SA JOGURTOM: Napravite omiljeni kolač po receptu Italijana (VIDEO)
Postoje različite varijacije ovog recepta, a svaka domaćica ima svoju tajnu
Starinska poslastica, lenja pita, obično se pravi sa jabukama ili višanjama. Kombinacija biskvita i fila čine ovaj kolač mekanim i sočnim, a svaki zalogaj se prosto topi. Često se pravi u Srbiji jer je jednostavna, a sastojci su jeftini. Italijani su osmislili osvežavajuću poslasticu i voće zamenili jogurtom. Osvežavajuć i lagan kolač biće vaš prvi izbor, pogotovo ako ne volite previše slatko.
Postoje različite varijacije ovog recepta, a svaka domaćica ima svoju tajnu.
Sastojci:
3 jajeta
120 g šećera
8 g vanilin šećera
100 ml ulja
100 ml mleka
200 g brašna
12 g praška za pecivo
Za fil:
2 belanca
100 g šećera
8 g vanilin šećera
prstohvat soli
300 g grčkog jogurta
Priprema:
Umutite penasto jaja sa šećerom i vanilin šećerom. Dodajte ulje i mleko i nastavite da mutite. Sipajte prosejano brašno sa praškom za pecivo. Sjedinite mikserom. Vatrostalnu tepsiju dimenzija 22x30 cm nauljite i pospite brašnom, pa sipajte pola dobijene smese. Pecite na 180°C oko 30 minuta.
Umutite belanca sa prstohvatom soli, pa postepeno dodajte šećer i vanilin šećer. Zatim dodajte jogurt i špatulom lagano promešajte. Sipajte fil preko kore, a onda stavite drugu polovnu smese za koru. Vratite u rernu i pecite još pola sata. Sačekajte da se potpuno ohladi, pa secite i pospite šećerom u prahu.
(Espreso)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!