NAUKA DOKAZALA
LJUDI KOJI JEDU OVU HRANU IMAJU 75% VIŠE RIZIKA DA OBOLE OD ALCHAJMERA: Shvatite ovo istraživanje kao UPOZORENJE
Preko 1600 japanskih muškaraca i žena bez demencije praćeno je tokom perioda od 10 godina - ovo su saznali
Ljudi sa višim nivoom trans masti u krvi imaju 50 do 75% veću verovatnoću da razviju Alchajmerovu bolest ili demenciju, pokazalo je novo istraživanje objavljeno u sredu u časopisu Neurology.
- Ova studija pokazuje da postoje negativni rezultati, pored poznatih kardiovaskularnih uzroka, koji su povezani sa ishranom koja ima visok sadržaj trans masti - rekao je neurolog dr Nilum T. Agarval.
Preko 1600 japanskih muškaraca i žena bez demencije praćeno je tokom perioda od 10 godina. Na početku studije urađen je krvni test za nivo trans masti i analizirana je njihova ishrana.
Zatim su istraživači pratili i druge faktore koji mogu uticati na rizik od demencije, poput visokog krvnog pritiska, dijabetesa i pušenja. Otkrili su da je kod ljudi sa dva najviša nivoa trans masti 52% i 74% veća verovatnoća da će razviti demenciju od osoba sa najnižim nivoima.
- Studija je koristila nivoe trans masti u krvi, umesto tradicionalno korišćenih upitnika o ishrani, što povećava naučnu valjanost rezultata - rekao je neurolog dr. Ričard Ajzakson, direktor klinike za prevenciju Alchajmerove bolesti u Njujorku.
- Ova studija je važna jer se temelji na dokazima da unos trans masti iz ishrane može povećati rizik od Alchajmerove demencije- rekao je Ajzakson, koji nije bio uključen u studiju.
Trans masti mogu se prirodno pojaviti u malim količinama u određenoj mesnoj i mlečnoj hrani, ali daleko najveća izloženost dolazi od prerađene hrane.
Nazvane i trans masnim kiselinama, veštačke trans masti nastaju industrijskim procesom koji dodaje vodonik tečnim biljnim uljima da bi postala čvršća. Prehrambena industrija voli trans masti jer su jeftine za proizvodnju, dugo traju i daju namirnicama odličan ukus i teksturu.
Pored pržene hrane, trans masti se nalaze i u mleku za kafu, kolačima, korama od pita, smrznutoj pici, kolačićima, krekerima, keksima i u destinama drugih prerađenih namirnica.
U istraživanju u Japanu, istraživači su otkrili da slatka peciva najviše doprinose visokom nivou trans masti. Sledio je margarin, a zatim i bombone, karamele, kroasani, sladoled i krekeri od pirinča.
BONUS VIDEO:
(Espreso.co.rs/CNN)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!