![7 namirnica koje NE SMETE da držite u FRIŽIDERU! Kod broja 4 SVI PRAVIMO GREŠKU (FOTO)](/data/images/2016/10/25/14/101489_couple01-stock-shutterstock_ls.jpg)
PAZITE SE!
7 namirnica koje NE SMETE da držite u FRIŽIDERU! Kod broja 4 SVI PRAVIMO GREŠKU (FOTO)
Kakva su vaša iskustva sa držanjem namirnica u frižideru?
Mnogi od nas drže gotovo sve namirnice u frižideru. Naravno, to radimo iz najbolje namere – da produžimo hrani trajanje i svežinu. Međutim, temperatura u frižideru čini da neke namirnice brže propadnu i sasuše se. Ovo su neke od njih…
![HLEB](/data/images/2016/07/01/17/41436_couple01-profimedia-profimedia_ff.jpg?ver=1529504565)
Bilo da je u komadu, ili je isečen, hlebu nije mesto u frižideru. Razlog je jednostavan: u frižideru se mnogo brže sasuši.
Zbog niske temperature, med se u frižideru mnogo brže kristalizuje. Najbolje je držati ga na sobnoj temperaturi, na tamnom mestu.
![KAFA](/data/images/2018/05/14/10/370621_reuter01-reuter-monicah-mwangi_ff.jpg?ver=1529504642)
Mnogi misle da će držanjem kafe u frižideru produžiti njenu svežinu. Upravo se dešava suprotno – kafa brže gubi svoju svežinu. Pritom, kafa ima moć da upija sve mirise, pa se može desiti da poprimi miris luka ili sira, a to niko ne bi voleo, zar ne?
![Krompir](/data/images/2018/02/14/11/332951_krompir_ff.jpg?ver=1529504537)
Na nižim, ali i na visokim temperaturama, krompir brzo propada. Zato je najbolje držati ga na sobnoj temperaturi, na tamnom mestu, umotanog u papirnu kesu ili novine.
Maslinovo ulje koje stoji u frižideru dobija čudan izgled i teksturu. Treba ga držati na sobnoj temperaturi, na tamnom mestu.
Paradajz, patlidžan i bundeva
Ovo povrće će najduže ,,poživeti” napolju, na temperaturi od oko 16 stepeni. Držanjem u frižideru gube na bogatstvu ukusa. Obratite pažnju i na to da paradajz treba odvojiti od ostalih namirnica. Pošto ispušta gas etilen, utiče na to da povrće i voće koje se nađe u blizini brže propadne.
Citrusi i egzotično voće
Što se tiče voća, važi sledeće pravilo: lokalno voće može u frižider, egzotično ne. Citrusi ne vole niske temperature, pa ih treba držati na sobnoj. Nasuprot tome, jabuke i breskve možete slobodno rashladiti u frižideru.
Crni i beli luk
Crni i beli luk takođe ne vole niže temperature, pa je najbolje držati ih na sobnoj temperaturi, na mračnom mestu.
Kakva su vaša iskustva sa držanjem namirnica u frižideru?
Pogledajte bonus video:
(Espreso.co.rs / Magazin.ba)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!