Ovo su svi simptomi moždanog udara Rade Đuričin: Njihove posledice je dugo osećala, samo jedan može biti koban
Rada Đuričin, Foto: Emilija Jovanović

pažnja

Ovo su svi simptomi moždanog udara Rade Đuričin: Njihove posledice je dugo osećala, samo jedan može biti koban

Simptomi moždanog udara mogu biti suptilni i lako se mogu zanemariti. Međutim, važno je znati da i blagi simptomi mogu biti znak ozbiljnog problema.

Objavljeno:

Rada Đuričin preminula je u 91. godini u Beogradu.

Glumica se pre 2 godine borila za život, dijagnostikovan joj je akutni moždani udar.

Moždani udar je ozbiljno medicinsko stanje koje može imati dramatične posledice po zdravlje i kvalitet života. Prepoznati simptome na vreme i brzo reagovati mogu značajno poboljšati šanse za uspešno lečenje i oporavak. Nažalost, mnogi ljudi ignorišu prve znake moždanog udara, što može dovesti do ozbiljnih komplikacija ili čak smrtnog ishoda.

Prepoznavanje prvih simptoma

1 / 6 Foto: © ATA Images

Simptomi moždanog udara mogu biti suptilni i lako se mogu zanemariti. Međutim, važno je znati da i blagi simptomi mogu biti znak ozbiljnog problema. Najčešći prvi simptomi uključuju:

1. Iznenada slabost ili ukočenost: Ako primetite da vam je lice, ruka ili noga iznenada postala slaba ili ukočena, posebno na jednoj strani tela, to može biti znak moždanog udara. 2. Problemi sa govorom: Teškoće u govoru, kao što su nejasan govor ili nemogućnost izražavanja, mogu ukazivati na moždani udar. Takođe, osoba može imati poteškoća sa razumevanjem onoga što se oko nje dešava.

3. Poremećaj vida: Iznenadne promene u vidu, kao što su zamagljen vid ili gubitak vida na jednom oku, mogu biti simptom moždanog udara.

4. Iznenada konfuzija: Ako neko postane zbunjen, ima problema sa pamćenjem ili ne može da se orijentiše, to može ukazivati na ozbiljan problem sa mozgom.

Alarmantni simptomi koji zahtevaju hitnu pomoć

Neki simptomi su posebni znakovi da je odmah potrebno potražiti hitnu medicinsku pomoć. Ako primetite sledeće simptome, odmah se obratite hitnoj pomoći:

- Iznenadna paraliza ili slabost: Ako osoba iznenada izgubi osećaj ili snagu na jednoj strani tela, to je ozbiljan znak moždanog udara. - Iznenadni problemi sa govorom: Ako osoba ne može govoriti, ili ne može razumeti jednostavne rečenice, to je znak da je hitna pomoć neophodna.

- Gubitak koordinacije: Ako neko iznenada izgubi ravnotežu, ima poteškoće u hodanju ili se ne može kretati kako treba, ovo može ukazivati na ozbiljan problem.

- Iznenadna i teška glavobolja: Ako osećate iznenadnu, tešku glavobolju koja se razlikuje od svih prethodnih, to može biti znak da se nešto ozbiljno dešava u vašem mozgu.

Moždani udar je hitna situacija koja zahteva brzu i odlučujuću reakciju. Prepoznavanje prvih simptoma i pravovremena medicinska intervencija mogu značajno uticati na ishod i kvalitet života nakon udara. Ako primetite bilo koji od gore navedenih simptoma kod sebe ili nekog drugog, ne čekajte—odmah potražite pomoć. Vaše brzo delovanje može biti ključno za očuvanje zdravlja i života.

01:46

OVO JE JASAN SIMPTOM NERVOZNIH CREVA! Izgled stolice je pozdan pokazatelj da li je stomak zdrav!

(Espreso/Srbija danas/prenela PV)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.