Otišla kod lekara zbog bola u stomaku a on joj otkrio najgoru boleštinu: Nije slutila da ovo raste u njoj godinama
Foto: Printscreen/youtube/thesun

NEVEROVATNO

Otišla kod lekara zbog bola u stomaku a on joj otkrio najgoru boleštinu: Nije slutila da ovo raste u njoj godinama

Mislila je da je problem bezazlen, a kada je otiša kod lekara dobila je tešku dijagnozu

Objavljeno: 09:47h

Nataša Inman mislila je da ima problem sa nadimanjem, otišla je kod lekara i saznala je da je situacija sa njenim zdravljem daleko ozbiljnija.

Devojci su lekari pronašli četiri ciste na jajnicima veličine 40 centimetara. Kada su izvađeni tumori utvrđeno je da je tkivo kancerogeno.

- Nikada ne bih ni otišla kod lekara da nije počelo da mi smeta kako mi stomak izgleda, a u teretani nikako nisam mogla da legnem na stomak. Nakon pregleda lekari su mi rekli da su ciste formirale u veličini kao da sam u 6 meseci trudnoće - objasnila je Nataša.

Simptomi uljučuju bol u stomaku, nadimanje i neredovne menstruacije. Oni su retki i obično pogađaju mlade žene koje imaju manje od 30 godina i potrebna je operacija za uklanjanje.

Plašeći se da bi hemoterapija mogla uticati na njenu plodnost, Nataša iz Lidsa je zamrznula jajne ćelije. Nataša je nakon ovoga započela četiri ciklusa hemoterapije, a nakon toga biće joj uklonjeni jajnici i jajovod.

Nataša je u ovom periodu potpuno izgubila kosu, ali je zahvalna što je tumor otkriven na vreme kako bi mogla da ga ukloni.

Tumori jajnika i u uznapredovalom stadijumu obično ne prave smetnje ili su one sasvim neznatne.

Jajnici, Bol, Bol u stomaku
foto: Profimedia

Žena se uglavnom javlja zbog nespecificnih tegoba kao sto su:

bol u donjem delu trbuha

smetnje u probavi i ishrani

nadutost trbuha

smetnje u mokrenju

opstipacija (zatvor)

slabost, anemija, gubitak apetita

Nekad se žene javljaju lekaru zbog povećanja trbuha ili same napipaju tumorsku masu. Može se otkriti i prilikom rutinskog vaginalnog pregleda. Menstrualne tegobe nisu karakteristične za ovo oboljenje, mada pojava krvarenja pre puberteta kao i u postmenopauzi može biti znak eventualnog tumora jajnika koji proizvodi hormone. Tumor se često nalazi u oba jajnika, a može da se proširi na okolne organe (mokraćnu bešiku, matericu, debelo crevo), a putem limfe i krvi u udaljene organe.

Dijagnoza

Nakon detaljno uzete anamneze za postavljanje dijagnoze se koriste vaginalni pregled, vaginalni i transvaginalni ultra zvuk, kolor dopler, kompjuterizovana tomografija (CT), kao i tumorski markeri, a za postavljanje konačne dijagnoze i za određivanje tipa tumora i proširenosti bolesti potrebno je otvaranje trbušne duplje i uzimanje uzorka tkiva za analizu.

Lečenje

Hirurška, hemoterapija i zračenje su opšte poznate metode lečenja malignih bolesti. Tako je i u ovom slučaju, izbor metode zavisi od stadijuma bolesti, godina bolesnice, od toga da li je rađala ili ne. Hirurško odstranjivanje materice, jajovoda i jajnika kao i tumorskih masa primenjuje se kod svih bolesnica osim u početnim stadijumima tumora koji sporo rastu kod žena koje još žele da rađaju. Tada se odstranjuje samo zahvaćeni jajnik.

Prevencija

Rano otkrivanje raka je najbitnije u lečenju, jer su povoljni rezultati lečenja najbolji u ranim stadijumima bolesti. Redovni ginekološki pregledi su jedan od načina prevencije. U smislu sprečavanja pojave karcinoma ženama se može preporučiti uzimanje oralnih kontraceptiva.

Bonus video:

05:40

KAKO SE DOBIJA RAK GRLIĆA MATERICE! Zakić otkrila: Ne nastaje preko noći, potrebno je 5 do 10 godina da bi nastao

(Espreso/srbijadanas/T.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.