Ovaj rak više napada muškarce nego žene: Jedan osećaj oko pupka je crveni alarm za uzbunu, zapamtite ga
Želudac, Foto: Profimedia

važno

Ovaj rak više napada muškarce nego žene: Jedan osećaj oko pupka je crveni alarm za uzbunu, zapamtite ga

Među faktorima rizika, pored starosti i pola, zabeleženo je i prisustvo Heliko bakterije, povezano često i sa pojavom čira u želucu.

Objavljeno:

Karcinom želuca je češći kod muškaraca nego kod žena, a rizik je sve veći posle 50. godine života. Ova maligna bolest se razvija polako, a u najvećem procentu je reč o adenokarcinomu, u unutrašnjem sloju koji proizvodi sokove za varenje.

Među faktorima rizika, pored starosti i pola, zabeleženo je i prisustvo Heliko bakterije, povezano često i sa pojavom čira u želucu. Dugotrajna infekcija može da izazove predkancerozne promene u sluzokoži želuca.

Pušenje i konzumiranje alkohola, loše navike u ishrani, vreli napici, velike i redovne porcije slane i zakiseljene hrane mogu da povećaju rizik od nastanka karcinoma želuca. Isto važi i za preteranu gojaznost koja se povezuje i sa mnogim drugim vrstama raka.

Simptomi raka želuca uključuju slab apetit, neobjašnjivi gubitak apetita i bol u želucu. Može se javiti i neodređen osećaj nelagode u trbušnoj duplji, obično iznad pupka. Gorušica, slabo varenje i mučnina, povraćanje sadržaja želuca u kojem može, ali ne mora biti krvi su, takođe, potencijalni simptomi ovog kancera.

Moguća je i oticanje ili nakupljanje tečnosti u abdomenu, osećaj slabosti obično izazvan anemijom i žutilo kože i očiju ako se karcinom proširi na jetru. "U mnogim slučajevima, simptomi su nespecifični i zato je važno da ih prceni doktor, naročito ako je u porodici pacijenta bilo i ranije obolelih od kancera stomaka", kaže dr Kiran Turaga, sa hirurške onkologije Univerziteta Jejl.

02:12

RAK VREBA I U RERNI?! Stanković upozorila na rizik od pojave kancerogenog jedinjenja: OPASNOST JE U OVAKVOJ HRANI

(Espreso/lepa i srećna/prenela PV.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.