U OMILJENI NAPITAK SAMO DODAJTE KAŠIČICU OVOGA: Ukloniće kiselost i učiniti kafu mnogo zdravijom
Kafa, Foto: Printscreen/Youtube/kuhinjatanja

sjajno

U OMILJENI NAPITAK SAMO DODAJTE KAŠIČICU OVOGA: Ukloniće kiselost i učiniti kafu mnogo zdravijom

Smanjuje želju za nezdravom hranom - dakle promoviše zdraviji gubitak težine

Objavljeno:

Nakon brojnih istraživanja koja se odnose na to koliko je kafa zdrava i kako se odražava na organizam, možemo slobodno da zaključimo da je umerenost, kao i kod svih drugih namirnica ključna kako bi se kafa zadržala pozitivno dejstvo.

Ipak, postoji način da je učinimo zdravijom dodavanjem jednog sastojka. Reč je o kokosovom ulju. Pre konzumacije u šoljicu dodajte malo kokosovog ulja, koliko stane na vrh kašičice. Ukus će ostati nepromenjen, ali će to dosta uticati na zdravstvene prednosti ovog napitka, a evo kako:

Daje telu energiju - uglavnom zbog triglicerida srednjeg lanca koji se nalaze u samom ulju.

Smanjuje zapaljenja - zahvaljujući laurinskoj kiselini koja se nalazi u proizvodu

Obezbeđuje telu zdrave masnoće - relevantne za pravilan razvoj tela i performanse.

Smanjuje želju za nezdravom hranom - dakle promoviše zdraviji gubitak težine!

Kafa
foto: Jiri Hera / Panthermedia / Profimedia

Zdravstvene prednosti kafe

Tri velika istraživanja, koja su obuhvatila preko 21.000 Amerikanaca, pokazala su da svakodnevno konzumiranje barem jedne šolje crne kafe može smanjiti dugoročni rizik od srčanog zastoja. Američko udruženje za bolesti srca (AHA) utvrdilo je da redovno pijenje kafe može biti korisno za srce.

Studije i nalazi

U jednom istraživanju, rizik od srčanog zastoja bio je isti kod osoba koje ne piju kafu i kod onih koji piju jednu šolju dnevno. Međutim, oni koji su pili dve ili više šolja crne kafe dnevno smanjili su rizik za približno 30%, piše Real Simple.

„Iako nisu u mogućnosti da dokažu uzročnost, intrigantno je da ova tri istraživanja ukazuju na to da je pijenje kafe povezano sa smanjenim rizikom od srčanog zastoja i da ona može biti deo zdravog načina ishrane ako se konzumira bez dodavanja šećera i mlečnih proizvoda s visokim udelom masti“, napisala je Peni Kris – Eterton iz Američkog udruženja za bolesti srca.

Saveti za zdravu konzumaciju kafe

Istraživači napominju da se koristi odnose isključivo na crnu kafu, bez dodataka poput mleka, šlaga ili šećera, koji mogu poništiti zdravstvene benefite. Takođe, kafa može povećati pritisak i prouzrokovati nervozu i loš san. Ako primetite ove simptome, smanjite unos kafe.

Način pripreme kafe

Način pripreme kafe igra važnu ulogu u njenom uticaju na zdravlje. Filtrirana kafa je najzdravija, dok nefiltrirani aparati mogu negativno uticati na zdravlje, jer izostavljaju hemijsko jedinjenje kafestol koje može povećati LDL-holesterol.

„Za zdravo srce uživajte u kafi umereno. Jedite voće i povrće, celovite žitarice i mlečne proizvode sa niskim udelom masti“, dodala je Kris – Eterton.

Bonus video:

02:28

PRIPREMA LIGNJI NA MORNARSKI NAČIN! Kulinarski šou Majke i snajke objedinjuju znanje i dobru zabavu: Ne propustite OVAJ recept

(Espreso/Srbija danas/Prenosi A.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.