SIMPTOMI RAKA KRVI KOJI LIČE NA STOMATOLOŠKI PROBLEM: Ako vam se ovo desi dok perete zube morate hitno kod lekara
Ako vam prilikom pranja zuba krvare desni, obratite se stomatologu, Foto: Profimedia

šok

SIMPTOMI RAKA KRVI KOJI LIČE NA STOMATOLOŠKI PROBLEM: Ako vam se ovo desi dok perete zube morate hitno kod lekara

Krvarenje iz desni može se javiti kod mnogih ljudi, i najlčešće ukazuje na probleme sa desnima ili druge stomatološke probleme. Međutim, ovaj simptom može biti i znak upozorenja na akutnu mijeloidnu leukemiju.

Objavljeno:

Akutna mijeloidna leukemija (AML), poznata i kao rak belih krvnih zrnaca, poznata je po tome što napreduje brzo i agresivno. Zapravo, prema britanskom Nacionalnom institutu za zdravstvo, bolest obično mora odmah da se leči i i ona izaziva više od 2.700 smrti samo u Velikoj Britaniji svake godine, piše „Mirror“.

Simptomi se obično razvijaju tokom nekoliko nedelja i vremenom postaju sve ozbiljnije, ali jedan određeni znak upozorenja lako se može pomešati s uobičajenim problemom zuba.

Evo na šta sve bi trebalo obratiti pažnju.

Evo na šta sve bi trebalo obratiti pažnju
Evo na šta sve bi trebalo obratiti pažnjufoto: Profimedia

Organizacija „Cancer Research UK“ kaže da AML lako može izazvati modrice ili krvarenje, uključujući krvarenje desni prilikom pranja zuba. To je često uzrokovano trombocitopenijom – nedostatkom trombocita u krvi koji može usporiti zgrušavanje krvi nakon povrede.

Stručnjaci iz „MyLeukemiaTeam“ prijavili su nekoliko pacijenata s ovim simptomom, a jedna osoba je napisala: "Nedavno sam primljen u bolnicu zbog krvarenja desni. Moje desni su počele da krvare, a lekarima je postalo vrlo teško da mi pomognu. Bilo je vrlo teško vreme za mene."

Naravno, krvarenje desni može biti izazvano nizom stomatoloških problema kao što su agresivno o četkanje zuba ili korišćenje konca za zube. Krvarenje takođe može biti izazvanom nakupljanjem plaka koji može iritirati i upaliti desni i dovesti do bolesti desni i gubitka zuba.

 Rak belih krvnih zrnaca
Rak belih krvnih zrnacafoto: Profimedia

Ako vam prilikom pranja zuba krvare desni, obratite se stomatologu. Takođe, trebalo bi da perete zube najmanje dva minuta dvaput dnevno i čistite ih koncem kako biste uklonili hranu između zuba i smanjili rizik dobijanja bolesti zuba i desni.

Ako imate sledeće simptome i sumnjate da imate AML, trebalo bi da posetite svog lekara:

  • umor
  • gubitak daha
  • česte infekcije
  • nagli gubitak težine
  • povišena temperatura
  • noćno znojenje
  • ravne crvene/ljubičaste mrlje na koži
  • osećaj nelagode u stomaku
  • bol u kostima i zglobovima
  • natečene žlezde na vratu pazuhu ili preponama

Bonus video:

03:02

KURIR EKIPA U DOMU MIŠE KOG JE SVINJA UGRIZLA ZA POLNI ORGAN: Doktor je rekao da smo morali da ga uklonimo, OVO JU JE UZNEMIRILO

(Espreso / Kurir / Prenela: I.O.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.