OVO SU SIGURNI ZNAKOVI DA VAM JETRA PROPADA: Jedan simptom je među najopasnijima, a mnogi ga zanemaruju
Simptomi bolesne jetre, Foto: Profimedia

Obratite pažnju

OVO SU SIGURNI ZNAKOVI DA VAM JETRA PROPADA: Jedan simptom je među najopasnijima, a mnogi ga zanemaruju

U zavisnosti od uzroka, problem u jetri može se manifestovati i kao bol sa obe strane stomaka pojedinačno ili udruženo, ali i u prednjem, centralnom delu stomaka, leđima, čak i u ramenima

Objavljeno:

Jetra je izuzetno važan organ u našem telu sa višestrukom ulogom. Nalazi se odmah ispod grudnog koša na desnoj strani stomaka. Izložena je brojnim uticajima koji mogu da je oštete i poremete funkciju, a među najopasnijim su virusi, upotreba alkohola i gojaznost.

Jetra i njena funkcija

U primarne funkcije jetre spada stvaranje i izlučivanje žuči, izlučivanje bilirubina, holesterola, triglicerida, hormona, i lekova, kao i metabolizam masnoća, proteina i ugljenih hidrata. Tu je i aktivacija različitih enzima, uz pravilno skladištenje glikogena, vitamina i minerala, sinteza albumina, protrombina i fibrinogena, agenasa koji imaju ulogu u zgrušavanju krvi.

Takođe, jetra nam je važna i zbog detoksikacije, odnosno eliminacije toksina i pročišćavanja krvi. Zbog svega navedenog jasno je koliko je značajno prepoznati poremećaj funkcije. Od ranog prepoznavanja simptoma ponekad zavisi doslovno spasavanje jetre, ali i života.

Simptomi bolesne jetre
Simptomi bolesne jetrefoto: Profimedia

Kada jetra ne funkcioniše kako treba, neki simptomi mogu da nas upozore

Bolesti jetre ne izazivaju uvek simptome koje možemo da osetimo. Zato spada u veoma specifične organe čiji problemi mogu da „tinjaju“ u telu i prolaze asimptomatski. Međutim, postoji lista potencijalnih simptoma koji mogu da signaliziraju da funkcija jetre više nije kakva bi trebalo da bude. To su:

  • žutilo kože i beonjača
  • bol u stomaku i otok
  • edemi u nogama i člancima
  • svrab kože
  • tamna boja urina
  • bleda stolica
  • hronični umor
  • mučnina ili povraćanje
  • gubitak apetita
  • lako stvaranje modrica.

Kako se oseća bol u jetri i zašto ovaj simptom može da zavara

Jetra je najveća žlezda i drugi organ po veličini u našem telu. Iako može biti teška i do 1,8 kilograma, najčešće je teško definisati bol u jetri. Pre svega, lako ga je pomešati sa bolom u stomaku ne samo sa desne strane gde se nalazi, već i sa leve. U zavisnosti od uzroka, problem u jetri može se manifestovati i kao bol u prednjem, centralnom delu stomaka, leđima, čak i u ramenima.

Praktično, jetra nema receptore za bol, a obično se javlja zato što je membrana oko nje upaljena usled bolesti, infekcije ili povrede.

Bonus video:

00:00

NE NASEDAJTE! PRVI SIMPTOM BOLESTI ZAVISNOSTI JE MANIPULACIJA! Raketić otkrila šta je odgovorno pijenje i ZABLUDE

(Espreso/T.M./Eklinika/Ma.R.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.