JOVANA JOKSIMOVIĆ JAVNO PROGOVORILA O BOLESTI KOJU IMA: Ovo stanje je jako retko, a jedna stvar i dalje buni lekare
Jovana Joksimović, Foto: Printscreen/K1 Televizija

MNOGI ZA OVO STANJE NE ZNAJU

JOVANA JOKSIMOVIĆ JAVNO PROGOVORILA O BOLESTI KOJU IMA: Ovo stanje je jako retko, a jedna stvar i dalje buni lekare

Istakla je da misli da sada počinju da se repigmentuju i da je vremenom zavolela svoje stanje

Objavljeno:

Jovana Joksimović je u emisiji "Uranak" na K1 televiziji ugostila dermatologa, a potom je otkrila da ima vitiligo. Voditeljka je objasnila da ima bele mrlje na licu, laktu i ruci, ali i da nisu više bele boje. Istakla je da misli da sada počinju da se repigmentuju i da je vremenom zavolela vitiligo. Šta je vitiligo, kako izgledaju simptomi i može li da se izleči?

Vitiligo je hronična bolest kože koja uključuje depigmentaciju. Kao rezultat depigmentacije, koža gubi prvobitnu boju i počinju da se pojavljuju svetlije mrlje. Vitiligo obično utiče na kožu, ali može da se pojavi i na drugim mestima gde se nalazi pigment (kosa takođe može da izgubi boju). Pored toga, kod nekih ljudi, vitiligo može da utiče na boju usne duplje.

Vitiligo je stanje koje nije opasno po život, ali ima značajan uticaj na psihu pacijenata. Pojedine osobe sa vitiligom često izbegavaju kontakt sa ljudima zbog neprijatnih fleka na koži. Problem se pogoršava ako je vitiligo vidljiv na licu. Iz tog razloga, depigmentacija može da dovede čak do depresije. Vitiligo je neizlečiva bolest.

Vitiligo - flekice na koži
Vitiligo - flekice na kožifoto: Printscreen/ Instagram/ catspedding

Vitiligo - uzroci

Uzrok vitiliga je nepoznat. Uzimaju se u obzir genetski faktori (porodična anamneza je česta, ali način nasleđivanja nije preciziran). Postoje tri teorije o mehanizmima uništavanja melanocita: autoimuna, neurohemijska i toksična. U polovini slučajeva vitiligo pogađa osobe mlađe od 21 godine i često ostaje sa njima do kraja života. Ova bolest u istoj meri pogađa žene i muškarce. Naravno, veći rizik od razvoja vitiliga odnosi se na ljude koji u porodici imaju nekoga ko se bori sa ovom bolešću ili nekom drugom autoimunom bolešću, na primer Hašimotovom bolešću ili alopecijom.

Vitiligo - razvoj bolesti

Vitiligo se javlja kada melanociti odgovorni za pravilnu boju kose i kože umru, ali lekari i dalje nemaju odgovor na pitanje zašto ove ćelije umiru. Što se tiče generalizovanog vitiliga, on može da se razvije na autoimunoj osnovi kada telo pogrešno prepozna svoje melanocite (kao strane ćelije). To dovodi do prekomerne proizvodnje antitela, koja izazivaju uništavanje melanocita.

Vitiligo - simptomi

U toku vitiliga u početku se pojavljuju male bele tačke, veličine od nekoliko milimetara do nekoliko centimetara, čiji je broj obično mali. Vremenom se povećava broj lezija povezanih sa vitiligom i one se spajaju, stvarajući veće lezije na zadnjim stranama šaka i stopala, genitalijama, pazuhu, bradavicama, licu i vratu. Ponekad se gubi boja kose.

Prvi simptomi vitiliga mogu da se primete između 10. i 30. godine i to su hipopigmentacione mrlje. Ponekad, koža pacijenata sa vitiligom može da bude potpuno izbeljena. Mnogi pacijenti nemaju nikakve simptome ove bolesti i njihovo stanje je veoma dobro, dok neki pate od mučnog svraba kože. Na gubitak pigmenta kože utiče stres, posebno ako su simptomi vitiliga vidljivi na licu.

Vitiligo - dijagnoza i lečenje

Da bi lekar utvrdio vitiligo, potrebno je pažljivo analizirati celokupnu istoriju bolesti pacijenta i dobiti podatke da li članovi porodice imaju ili su ranije imali ovu vrstu bolesti. Da bi postavio tačnu dijagnozu vitiliga, lekar vrši fizički pregled i pažljivo posmatra pojedinačne mladeže.

Pored toga, možda će biti potrebni dodatni testovi krvi da bi se utvrdilo kako štitna žlezda funkcioniše, jer se pacijenti sa vitiligom često bore sa bolestima štitne žlezde koje su povezane sa imunitetom. Obe bolesti tada treba lečiti. U toku vitiliga važna je i odgovarajuća edukacija o bolesti sa kojom se pacijent bori. Ovo pomaže u odabiru pravog metoda lečenja i terapije koja će poboljšati kvalitet života.

Terapija za osobe sa vitiligom je usmerena na vraćanje izgubljenog pigmenta kože. Način lečenja zavisi od starosti, zdravstvenog stanja pacijenta i mesta gde je pigment izgubljen.

Bonus video:

05:41

KAD SAM POSTAO DOKTOR, TO JE BILA KNJIŠKA BOLEST Urolog Milošević: Ako se ne leči na vreme, dolazi se do FATALNOG STADIJUMA

(Espreso/T.M./Mondo/T.V.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.