"IZVINJAVAM SE PACIJENTKINJI, SAD IMA TRAUMU": Doktorka na licu našla GROZNU STVAR, nije za one sa slabim želucem
Ilustracija, Foto: Profimedia

foto

"IZVINJAVAM SE PACIJENTKINJI, SAD IMA TRAUMU": Doktorka na licu našla GROZNU STVAR, nije za one sa slabim želucem

Doktorka je pokazala šta svi imamo licu i zgrozila žene - najčešći parazit demodeks mikroskopske veličine

Objavljeno:

Na društvenoj mreži "X" osvanula je jedna objava koja je izazvala mnogo reakcija, naročito kod žena. Reč je o fotografiji demodeksa, najčešćeg parazita na ljudskoj koži, mikroskopske veličine. Izgleda grozno, zbog čega su mnoge žene izrazile nevericu kada su shvatile ga gotovo svako od nas ima na licu. Objavu profila "DraganaPopovic" prenosimo u celosti:

"Dugujem izvinjenje pacijentkinji kojoj sam dermoskopom videla Demodex u velikom broju, na koži lica i sva ushićena joj to pokazala i objašnjavala sve o tom parazitu... Žena verovatno sad ima traumu za ceo život... Da vam dočaram, ovo je Demodex", pisalo je. Evo kako izgleda ovaj parazit:

"I svima nam se gneze na licu. Kad skontaš da si staniše za ko zna koliko vrsta", "Deluje užasno", "Doktorka, svaka Vama čast, ali nemojte nas šokirati ovim saznanjima. Lepo neznanje", "Šta radi taj parazit?", "Mnogo je gadno", pisale su žene sa Balkana.

Šta je demodeks?

Reč je o grinji koja parazitira na ljudskoj koži i izaziva bolest koja se zove demodekoza. Ime potiče od grčkih reči: demo - loj i dek - aktivni crvi. Demodeks na licu je infekcija koja se javlja indirektnim kontaktom sa osobom koja je nosilac. Demodeks se hrani lipidima kože i sebumom. Najbolje se oseća na koži bogatoj lojnim žlezdama, odnosno na koži lica.

Demodeks grinje se najčešće mogu naći na nosu, u spoljašnjem delu ušnog kanala, na čelu, bradi, obrazima, naborima lica i borama. Demodeks je često praćen bakterijama kao što su stafilokoka i streptokoka, što naravno negativno utiče na kožu. U početku, infekcija demodeksom ne izaziva nikakve simptome i ne zahteva lečenje. Kada se demodeks grinje razmnožavaju, postaje smetnja. Ovo stanje može da ima teško i dugotrajno lečenje.

Bonus video:

02:33

DOKTOR OTKRIO ŠTA TREBA URADITI AKO DETE PROGUTA TVRD PREDMET! Pedijatar Milićević: U nekim slučajevima rešenje je samo OPERACIJA

(Espreso / Mondo / Prenela: I.O.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.