SIMPTOME TOPLOTNE ISCRPLJENOSTI MNOGI IGNORIŠU,A MOŽE BITI FATALNA: Evo šta ODMAH morate da uradite ako osetite ovo
Umor kao jedan od prvih simptoma toplotne iscrpljenosti, Foto: Profimedia

obratite pažnju

SIMPTOME TOPLOTNE ISCRPLJENOSTI MNOGI IGNORIŠU,A MOŽE BITI FATALNA: Evo šta ODMAH morate da uradite ako osetite ovo

Visoke temperature nas poremete fizički i psihički

Objavljeno:

Toplotna iscrpljenost je rezultat produženog izlaganja toploti. To je odgovor tela na prekomerni gubitak vode i soli. Ipak, prvi znaci mogu da prevare, pa većina ljudi može da pomisli da će ih lako prevazići. Jedan od njih je umor, a u nastavku saznajte kako još može da se manifestuje.

Šta treba da znate o toplotnoj iscrpljenosti:

Neotkrivena i nelečena na vreme, toplotna iscrpljenost može pređe u teške kliničke oblike koji mogu da dovedu do toplotnog šoka i smrti.

Pojavljuje se prevazilaženjem mogućnosti prilagođavanja organizma na temperature koje ostaju povišene nekoliko dana.

Manifestuje se simptomima kao što su izraženi umor, astenija, apatija, pospanost, glavobolja, vrtoglavica, praćeni simptomima kože kao što su prekomerno znojenje, ljuskava koža, pad pritiska pri ustajanju i tahikardija.

U najvećem riziku od dobijanja toplotne iscrpljenosti su deca i stari, pacijenti sa kardiovaskularnim oboljenjima i gojaznošću, kao i oni koji borave u toplim stanovima na poslednjem spratu ili u automobilima bez klime.

Posle toplotne iscrpljenosti važno je sniziti telesnu temperaturu: pijenjem hladnih tečnosti (bez alkohola), hladnim tušem ili korišćenjem mokrih peškira i ventilacije (ne nanositi alkohol na kožu), odmorom u hladnom okruženju, sa nogama podignutim iznad nivoa srca. Ako se stanje ne poboljša, pozovite hitnu pomoć.

Da ne biste došli u ovu situaciju, ne držite otvorene prozore kada je velika vrućina i ne kuvajte u popodnevnim satima. Provetravajte dom u prvim jutarnjim satima, izbegavajte korišćenje aparata koji generišu toplotu. Ako nemate klima uređaj, provedite nekoliko sati svakog dana u hladnim javnim prostorima.

Bonus video:

04:02

OPASNOST PO ZDRAVLJE: BEZ OVOGA NE IZLAZITE NAPOLJE! Kardilog preoručuje mere zaštite, hidratacije i ishrane tokom letnjih vrućina

(Espreso/T.M./Mondo/T.V.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.