volite junk food?
Neurogastronomija - kako izgleda jedenje mozgom? (FOTO) (GIF)
OK, znate da Espreso ima aplikaciju. Niste znali da je od danas još bolja!
Koliko različitih ukusa postoji, u čemu je razlika između apetita i gladi i da li čovek jede više mozgom nego ustima? Takvim pitanjima se bavi Neurogastronomija. Ovu naučnu granu su osnovali naučnici koji su bave proučavanjem oseta, načinom na koji oni funkcionišu i razlozima zbog kojih se čovekov ukus menja kroz život.
PRIČA O DVA VUKA: Pročitaćete je za 10 sekundi, a pamtićete je VEČNO! (VIDEO)
Novim istraživanjima se pokušava odgonetnuti kako mozak stvara percepciju ukusa i u kakvoj su vezi emocije, motivacija i nagrade s hranom. Gubitak užitka u hrani je jedan od prvih znakova propadanja ljudskih kognitivnih sposobnosti.
Pre svega potrebno je znati da čovek ne jede samo ustima i nosem, nego jede svim čulima. Najviše ljudi od neke hrane može odbiti njen miris i ukus, ali ta čula služe i za odabir onoga što ćete jesti.
Čula ukusa i mirisa su od velike važnosti za zdravlje, gorko i kiselo alarmiraju mozak da je nešto ili otrovno ili pokvareno, tokom vremena se čovek navikao na te ukuse, ali njihova primarna funkcija je bila upozoravanje na opasnost od trovanja.